1000 universitetsansatte må gå
LUKK
Annonse
Annonse

1000 universitetsansatte må gå

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 15. februar 2016 kl. 09:53

Finlands store spareplan rammer landets største universitet.

Fakta
<

Helsingfors universitet må si opp 570 ansatte og kvitte seg med 410 stillinger på annet vis, melder Yle. Avgjørelsen er tatt etter at landets regjering har bestemt å kutte universitetenes budsjetter i årene fremover.

De første rundene med oppsigelser begynte allerede forrige uke, da 36 personer fikk beskjed om oppsigelse, ifølge Yle.

Beklager dypt

Rektor Jukka Kola legger ikke skjul på at han er sterkt imot kuttene som har ledet til oppsigelser.

– Helsingfors universitet hadde ikke blitt ett av verdens beste forskningsuniversiteter uten sine kunnskapsrike og engasjerte ansatte. Jeg beklager dypt at vi er tvunget til å si opp kompetent personal, sier han til kanalen.

Professorsförbundet och Forskarförbundet kritiserer samtidig universitetsledelsen for å gå til oppsigelser.

Personalet bare en utgiftspost

– Det virker som om Helsingfors universitet kun ser personalet som et utgiftspost. Gjennom å redusere på den posten fikser man de massive nedskjæringene som regjeringen holder på med, sier forbundene i en felles uttalelse.

Helsingfors universitet må spare 106 millioner euro frem til år 2020. Nesten halvparten skal spares inn i år. 295 forskere og undervisere er blant stillingene som blir redusert. Også ved andre universiteter meldes det om store nedskjæringer. Ved Aalto-universitetet skal 109 vitenskapelig ansatte og 79 teknisk-administrativt ansatte kuttes.