Du kan forvente en klar realvekst
LUKK

Tariff 2013:

Du kan forvente en klar realvekst

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 5. april 2013 kl. 09:35

Det kan bli et svakt resultat i årets lønnsoppgjør, men hverken Unio eller Statistisk sentralbyrå er særlig bekymret.

du-kan-forvente-en-klar-realvekst


– Vi statsansatte har allerede fått mer enn andre, så det kan trekke i retning av mer beskjedne tillegg, sier forskningsleder i SSB Torbjørn Eika. Han viser til at overhenget i staten er på 2,2 prosent, mot 1,6 prosent i industrien.

du-kan-forvente-en-klar-realvekst


– Universitets- og høyskolesektoren har hatt en bra reallønnsutvikling sammen med arbeidslivet generelt. Men den relative posisjonen har ikke forbedret seg sammenliknet med store deler av privat sektor, sier Anders Folkestad.

Fakta
<

 

Før lønnsoppgjøret er ferdig kan ekspertene konkludere med at den jevne arbeidstaker får styrket kjøpekraft fra 2012 til 2013. Årsaken er at gjennomsnittslønna allerede har økt mer enn prisene.

SSB: 3,8 prosent lønnsøkning

Forrige uke kom Teknisk beregningsutvalgs (TBU) endelige rapport, som danner grunnlaget for årets lønnsforhandlinger. Rapporten er utført av partene i lønnsforhandlingene og oppsummerer det økonomiske grunnlaget som arbeidsgivere og arbeidstakere må forholde seg til når de skal bestemme hva som skal bli lønnsveksten i år. I Statistisk sentralbyrå (SSB) konkluderer forskningsleder Torbjørn Eika med at det skal lite til for at folk skal få økt kjøpekraft i året som kommer. Ifølge SSBs beregninger vil det bare bli rom for å forhandle om 2 prosent av lønnsveksten.

– SSBs anslag er at det vil være en vekst i gjennomsnittlig årslønn fra 2012 til 2013 på 3,8 prosent. Mye av den økningen er et resultat av lønnsendringer som allerede har funnet sted, det såkalte overhenget. Ifølge TBUs rapport er overhenget på 1,8 prosent i økonomien i alt. Implisitt følger det at tariffoppgjøret og lønnsglidningen, som inneholder alle andre lønnsmessige økninger – også såkalte strukturelle endringer, bidrar med 2 prosentpoeng til lønnsveksten, forteller Torbjørn Eika.

– Ikke ha urealistiske forventinger

Også i hovedsammenslutningen Unio, som representerer 320 000 universitets- og høyskoleutdannede arbeidstakere, er det moderat optimisme å spore. Unio-leder Anders Folkestad mener TBU-rapporten viser at norske arbeidstakere har hatt et godt tiår bak seg, og kan se frem mot nok et år med reallønnsvekst.

– TBU-rapporten er en analyse av hva som har skjedd, hva resultatet ble i fjor og den peker litt inn i oppgjøret som kommer. Det er en analyse av prisvekst og konkurranseevne, og uansett hvordan man snur og vender på tallene er det ingen tvil om at norske arbeidstakere har hatt en solid reallønnsutvikling i året som var og hele 2000-tallet, sier Folkestad.

– Dette er et klassisk mellomoppgjør. Det er et stort overheng i staten, så det er ikke et stort rom for forsterket lønnsvekst generelt. Jeg vil ikke skape urealistiske forventninger, men det blir OK med tanke på reallønnsutvikling, sier Folkestad.

Prisvekst påvirker

Han får støtte fra Torbjørn Eika i SSB som viser til en uvanlig lav økning i konsumprisindeksen både i år og fjor. Det både demper forventingene til lønnsveksten, men sikrer folk flest en reallønnsvekst selv med lite uttelling i årets oppgjør.

– En lav prisvekst som vi har nå, fører til at man får kjøpt mer for en gitt inntekt, og det vil trekke den nominelle lønnsveksten ned. Konsumprisindeksen var spesielt lav i fjor, men også i år hvor vi beregner den til 1,5 prosent. Det innebærer at årsgjennomsnittet for reallønna ligger an til å øke litt selv uten noen former for tillegg – rett og slett fordi overhenget er på 1,8 prosent. Det er ingen grunn til å tro at det ikke blir noen former for tillegg og man vil ganske sikkert oppleve lønnsglidning, så det skal mye til for at det ikke blir en klar realvekst, sier Eika.