Etisk vurdering av oljeforskning
LUKK

Etisk vurdering av oljeforskning

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 21. januar 2014 kl. 10:19

Forskningsetisk komité skal vurdere om petroleumsforskning er etisk forsvarlig.

etisk-vurdering-av-oljeforskning


– Skal en peke ut ett forskningsområde som ikke medvirker til bærekraft, må det være å forlenge fossilalderen, sier professor Peter M. Haugan.

etisk-vurdering-av-oljeforskning


Rektor Dag Rune Olsen ber om en vurdering av de etiske sidene ved petroleumsforskning.

etisk-vurdering-av-oljeforskning


– Dette er store og viktige spørsmål, sier sekretariatsleder Helene Ingierd i Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi.

Fakta
<

Les også:  Strid om oljeforskning

Det er Universitetet i Bergen som har tatt initiativ til å få vurdert de etiske sidene av petroleumsforskningen. Etter langvarig debatt ved universitetet, har rektor Dag Rune Olsen sendt brev til Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT).

Viktig avklaring

Rektor Dag Rune Olsen sier på UiBs nettsider at debatten mellom universitetets egne forskere er en av grunnene til at han har bedt om NENTs vurdering.

– De etiske retningslinjene fra NENT har vært en viktig del av denne debatten, og jeg tror særlig det blir nyttig med en avklaring fra NENT rundt begrepene bærekraft og føre-var-prinsippet, sier Olsen.

NENT er en av de tre uavhengige, nasjonale forskningsetiske komiteene, som vurderer og kontrollerer etiske retningslinjer i norsk forskning.

Kontroversiell debatt

Debatten om oljeforskning springer ut av spørsmålet om det er prinsipielt og etisk forsvarlig for et universitet å være involvert i potensielt skadelig forskning. Forskning på økt oljeutvinning, og samarbeid med oljeselskap som Statoil, er for mange uforsvarlig når et samlet forskningsmiljø enes om at brenning av fossilt brennstoff skyver verden alt nærmere en global klimakatastrofe. Samtidig har Norge noen av verdens ledende forskningsmiljøer på petroleumsteknologi, som har bidratt til en industri som har løftet Norge inn i verdens økonomiske elite. 

UiB-professor Peter M. Haugan, som har vært sentral i debatten, uttalte til Forskerforum før jul at oljeforskningen både er lite fremtidsrettet og lite bærekraftig. Han stiller spørsmål ved hvilke prinsipper som skal være styrende for universitetenes aktivitet.

– Skal en peke ut ett forskningsområde som ikke medvirker til bærekraft, må det være å forlenge fossilalderen. Etter min oppfatning må forskning med det formål å øke oljeutvinningen være svært vanskelig å forene med føre-var-prinsippet, sa Haugan til Forskerforum.

Omfattende vurdering

Nå sier han til universitetsavisen På Høyden at det bra debatten løftes til et nasjonalt nivå.

– Det blir spennende. Det er ikke så enkelt for NENT, for her er det mange ting man må se på, blant annet hvor stort verdens energibehov er, og hvordan det skal løses, sier han til avisen

NENT vil vurdere spørsmålet på årets første møte 22. januar.

– NENT er glad for å ha fått henvendelsen. Dette er store og viktige spørsmål, sier sekretariatsleder Helene Ingierd til På Høyden. Hun legger til at det kan ta tid før komiteen trekker en konklusjon.

– Komiteen blir neppe ferdig med en så omfattende sak i løpet av ett møte, og ofte må det også hentes inn tilleggsinformasjon i løpet av behandlingen for å få den så grundig som mulig. Det hender også at komiteen kaller inn forskere for å gjøre greie for spørsmål, sier hun.