Forskerforbundet øker medlemskontingenten
LUKK

Forskerforbundet øker medlemskontingenten

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 5. november 2015 kl. 09:59

Uten at det koster medlemmene noe mer.

forskerforbundet--ker-medlemskontingenten


Forskerforbundets representantskap stemte for å beholde ekstrakontingenten som del av den ordinære kontingentsatsen.

Fakta
<

Logikken kan synes utfordret, men det har sin forklaring: De siste tre årene har medlemmene betalt en ekstrakontingent på 408 kroner i året for å bygge opp sikringsfondet etter storstreiken i 2012. Årets representantskapsmøte (se faktaboks) vedtok å beholde ekstrakontingenten som en del av den ordinære kontingenten. Dermed vil medlemmene betale det samme i 2016 som i 2015 (434 kroner i måneden), men likevel er kontingenten permanent økt.

– Ekstrakontingenten var ment å skulle styrke sikringsfondet etter streiken i 2012, men den skulle også brukes til større prosjekter knyttet til den lønnspolitiske strategien, sier forbundsleder Petter Aaslestad.

Foreløpig har vi veldig gode marginer til våre sterkeste konkurrenter.

– Vi har lagt oss på et høyt aktivitetsnivå som vi ønsker å fortsette med. I tillegg til hjernekraftkampanjen, som var en del av dette, har vi bare i år opprettet 40 nye lokallag, og vi har økt studentrekrutteringen betraktelig. Dette er ting som vi må følge opp videre. Vi ønsker å opprettholde aktiviteten og videreutvikle en aktiv organisasjon. Det er viktig nå, også med tanke på et tøffere arbeidsliv som vil kreve et slagkraftig forbund.

Ville fryse kontingenten

Aaslestad forteller at forbundets aktivitetsnivå også har vært finansiert gjennom å ta av forbundets akkumulerte overskudd. Det mener han gir nok en grunn til å beholde ekstrakontingenten som ordinær kontingent.

– Det har vært en bevisst politikk å legge aktivitetsnivået til det vi har hatt muligheter til. Hvis vi fortsetter med dagens aktivitetsnivå, vil det overskuddet til slutt være brukt opp.

Representanter fra Høgskolen i Oslo og Akershus foreslo under møtet at kontingenten ikke skulle økes ytterligere i 2017 og 2018.

– Nå legges det opp til økning i kontingenten i 2017. Da nærmer vi oss veldig våre konkurrenter, sa leder av Forskerforbundet ved HiOA, Eldbjørg Marie Schön. Hun mente at det kunne by på utfordringer i rekruttering av nye medlemmer.

– Jeg tror ikke det blir så godt mottatt, så kanskje vi skal tenke på det.

Styrker lokallagene

Generalsekretær i Forskerforbundet, Hilde Gunn Avløyp, viste i den påfølgende debatten til at Forskerforbundets nærmeste konkurrenter baserer kontingenten på en prosentsats av lønn. Det innebærer at konkurrentenes kontingent uansett er høyere og vil stige med lønnsvekst.

– Foreløpig har vi veldig gode marginer til våre sterkeste konkurrenter, sier Avløyp som kan fikk representantskapets støtte.

Avløyp er glad for at organisasjonen får de økonomiske rammene hovedstyret har bedt om. Særlig fordi det innebærer at overføringene til lokallagene blir større da den ordinære delen av kontingenten øker.

– Lokallagene får styrket sin økonomi med mer enn lønns- og prisvekst. I tillegg kan vi fortsette den høye aktiviteten på alle nivåene i organisasjonen. Rekrutteringen fortsetter, og studentivaretakelsen jobbes det videre med, samtidig som medlemmene ikke får noen kontingentendring neste år. Det er jeg veldig fornøyd med, sier Avløyp.