Kjemper om plass i Kina
LUKK

Kjemper om plass i Kina

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. desember 2011 kl. 10:01

Amerikanske universiteter legger seg i selen for å komme inn i det kinesiske akademiske markedet.

Fakta
<

 

Universitetet i California, Berkeley er det siste i rekken av amerikanske universiteter som vil styrke båndene til Kina. I november annonserte det anerkjente universitetet at det vil åpne et stort forsknings- og undervisningssenter i Shanghai som del av en større plan om å øke sitt nærvær i Kina. Senteret som etter planen skal åpne i juli 2012, skal tilby ingeniørlinje og finansieres hovedsakelig av myndigheter og næringsliv i Shanghai, skriver The New York Times (NYT).

Vil skape globale ledere

– Dette blir en platform eller base for oss. En hovedårsak til å gjøre dette er å forbedre mulighetene for våre studenter. Vi vil at de skal være bedre forberedt på å bli globale ledere, sier forskningsdekan ved ingeniørfakultetet Tsu-Jae King Liu til NYT.

Også andre fremstående amerikanske universiteter jobber på spreng for å knytte nærere bånd til Kina. Formålet skal være å tiltrekke seg nye studenter, øke forskningskapasiteten og opprette undervisningsfasiliteter for forretningsfolk som skal involvere seg i det voksende kinesiske markedet. Både Universitetet i New York og Duke universitet er i ferd med å bygge universitetsområder i Shanghai-området, mens Stanford universitet bygger et forskningssenter på universitetsområdet til Pekinguniversitet i Beijing.

Rekordstor utveksling

Utviklingen er velkommen i Kina som håper på at forgreningene av internasjonale eliteuniversiteter til Kina vil bidra til oppgraderinger av de nasjonale universitetene. Samtidig ønsker store byer som Shanghai og Beijing å tiltrekke seg toppstudenter og forskningsinstitusjoner i verdensklasse, som skal bidra til å danne grunnlaget for fremtidig økonomisk og teknologisk utvikling.

Samtidig opplever amerikanske universiteter en enorm pågang fra kinesiske studenter. I november viste en ny undersøkelse at nesten 158 000 kinesiske studenter var innrullert ved amerikanske høyskoler og universiteter, en økning på 23 prosent fra forrige akademiske år. Det er det andre akademiske året på rad at det er flere kinesiske enn indiske studenter i USA.

Canada hiver seg på

Amerikanske universiteter er imidlertid ikke de eneste som ser på mulighetene til å etablere seg i de voksende økonomiene. Det canadiske Universitetet i Britisk Colombia melder at de vil åpne to kontorer i India for å kunne promotere seg overfor indiske studenter og potensielle akademiske samarbeidspartnere, skriver The Vancouver Sun.

Avisen skriver at canadiske universiteter ikke har klart å tiltrekke seg like mange studenter som universiteter i USA: Mens Canada mottar 12 000 av de nært 125 000 indiske studentene som studerer utenlands, mottar USA mer enn 50 000.

Universitetet planlegger også fremtidige undervisnings- og forskningsfasiliteter i landet.