Kutter 4000 studieplasser
LUKK
Annonse
Annonse

Kutter 4000 studieplasser

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 16. oktober 2014 kl. 10:33

Danske universiteter må skjære ned på studentene. Det vil særlig ramme internasjonale studenter, mot regjeringens ønsker.

Fakta
<

Den danske regjeringen har besluttet å kutte i antallet studieplasser. Det er resultatet av et langvarig arbeid med dimensjonering av utdanningene ved danske læresteder. Regjeringen har fått kartlagt hvilke behov Danmark har for høyt utdannede og innen hvilke fagområder. I den foreslåtte dimensjoneringsmodellen skal det kuttes 4000 studieplasser, hvorav 2365 ved universitetene.

Les også: Vil overstyre akademia.

Prioriterer danske studenter

I hovedsak skal det kuttes i utdanninger innen språkfag, estetiske fag, og medier og kommunikasjon. Innen disse studieretningene vil 30 prosent av studieplassene forsvinne, melder Danmarks radio.

Samtidig ønsker regjeringen at andelen internasjonale studenter skal øke. Det har fått flere universiteter til å sette seg på bakbeina. Ifølge avisa Information vil både Københavns universitet og Syddansk universitet i Odense nekte å signere avtalen om økt opptak av internasjonale studenter.

– Det er mildt sagt vanskelig å innfri målet om styrket internasjonalisering når vi ikke engang har plass til våre egne bachelorstudenter som har lovmessig krav på å komme inn på masterutdanningene, sier prorektor Lykke Friis ved Københavns Universitet.

– Må legge ned fag

Ved Københavns universitet vil flere enn 60 masterutdanninger få færre studieplasser.

– Vi vil ikke skrive under på de målsettingene før vilkårene er endret, sier Friis.

Universitetene frykter også at nedskjæringene kan føre til at hele fag må legges ned. Ifølge prorektor ved Syddansk universitet Bjarne Graabech Sørensen, kan 30 prosent nedgang i studentene føre til at flere fag på legges ned i sin helhet.

– Hvis det ikke er mer enn 20 studenter på en utdanning, kan man ikke opprettholde den økonomisk eller pedagogisk, sier han til avisen Politiken.

Vil ikke utdanne til ledighet

Tross de massive protestene holder utdanningsminister Sofie Carsten Nielsen fast ved at studieplassene skal kuttes. Hun vektlegger særlig nytten ved de utdanningene som mister studieplasser, med tanke på hvilke jobbmuligheter de uteksaminerte studentene får. Hun er sitert i en rekke danske medier på at hun ikke ønsker å utdanne ungdom til arbeidsledighet.

– Vi er i en ny tid for veldig mange unge tar høyere utdanning. Det betyr at vi i større grad er nødt til å lede dem andre steder, sier hun til Politiken.