Må legge oljeforskning på vekta
LUKK

Må legge oljeforskning på vekta

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 18. juni 2014 kl. 13:32

Balansen mellom petroleumsforskning og forskning på fornybar energi, kan avgjøre om universitetene er på riktig side av etikken.

– Den overordnede konklusjonen er at det er uforsvarlig dersom forskningsaktiviteten som utføres hindrer oss i å nå klimamålene som Norge har forpliktet seg til.

Det sier leder av Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT) Øyvind Mikkelsen til Forskerforum.

Les også: Gammeldags satsing og Strid om oljeforsking.

Komiteen offentliggjorde i dag sitt svar på om petroleumsforskning er uetisk. Bakgrunnen for vurderingen er at Universitetet i Bergen har bedt NENT om en uttalelse etter lengre tids debatt om universitetenes forskningsaktivitet og avtaler med petroleumsnæringen.

– Volumet avgjør

NENT tar med sin konklusjon ikke direkte stilling til om forskning på olje- og gassvirksomhet generelt kan bryte med det forskningsetiske regelverket, men legger vekt på balansen mellom ulike forskningsaktivitetene.

– Petroleumsforskning er veldig komplekst. Vi kan ikke uttale oss om hvert enkelt prosjekt, men om volumet og hvor balansert det er med tanke på omstilling til fornybare energiressurser, sier Mikkelsen som også er professor i kjemi ved NTNU. Han understreker at det blir opp til forskningsinstitusjonene selv å gå gjennom sine aktiviteter og vurdere hvilke retning forskningen trekker i.

– Trekker den i en retning som peker mot fremtiden og som bidrar til at vi kan oppfylle miljømålene, eller er det «business as usual»? Konsekvensen av vår vurdering er at forskningsinstitusjonene må ta aktiv handling.

– Hvordan er balansen i dag – er det tungt nok fokus på fornybar energi etter NENTs oppfatning?

– Det har vi ikke fått helt oversikt over, og det er heller ikke lett å få. Derfor har vi gitt som et råd til institusjonene at de må gå gjennom sine aktiviteter mer kritisk og detaljert. Vår viktigste rolle er å trekke dette opp til en større nasjonal debatt, og så er det universitetenes arbeidsoppgave å vurdere sin aktivitet.

UiB fornøyd med svaret

Ved Universitetet i Bergen er rektor Dag Rune Olsen fornøyd med uttalelsen fra NENT. Han oppfatter uttalelsen som en støtte til at universitetet kan drive med petroleumsrettet forsknings, samtidig som han understreker at UiB skal satse mer på forskning innen klima og energiomstilling.

– Det er viktig for oss at komiteen ikke vurderer vår faglige virksomhet som uetisk, og at petroleumsrelatert forskning har, ifølge NENT, en rolle i en energiomstillingsprosess, sier UiB-rektoren i en pressemelding.
Olsen sier at han vil vurdere rapportens konklusjoner nøye opp mot UiBs virksomhet.

– UiB gjør nå klima og energiomstilling til en av tre hovedsatsinger for hele UiB. I tillegg har vi allerede viktig og omfattende forskning og utdanning på energiomstilling. Vi er verdensledende innen klima og klimarelatert forskning, hevder Olsen.

Debatten fortsetter

NENT inviterer i forbindelse med sin vurdering til et debattmøte om de etiske sidene av petroleumsforskning til høsten. Olsen tror heller ikke uttalelsen fra etikkomiteen vil sette et punktum for diskusjonen.

– Som kunnskapsprodusenter har universitetene en viktig rolle i å bidra til energiomstilling. Vi vil gjøre vårt til å påvirke både myndigheter og samarbeidspartnere i næringslivet til å prioritere forskning på fornybar energi. Akademiaavtalen med Statoil er eksempel på slike avtaler vi nå vil gjennomgå for å få en om mulig enda bedre bærekraftig profil, sier han.

Hele uttalelsen fra NENT finner du på nettisdene til De nasjonale forskningsetiske komiteene.