Mer olje skal opp
LUKK
Annonse
Annonse

Mer olje skal opp

Av Forskerforum

Publisert 25. mars 2014 kl. 08:44

Med støtte fra store oljeselskaper vant Universitetet i Stavanger kampen om et eget oljeforskningssenter. I morgen klippes snoren.

Fakta
<

– Åpningen av det nasjonale IOR-senteret i Norge er en internasjonal begivenhet, sier senterleder Merete Vadla Madland til UiS sine nettsider. Selve snorklippingen  i morgen er det olje- og energiminister Tord Lien som står for.

Skal øke utvinningsraten

IOR står for Improved Oil Recovery, altså økt oljeutvinning. Tverrfaglig forskning innenfor kjemi, geologi, fysikk, matematikk og en rekke andre vitenskaper skal utvikle nye metoder for å få mer olje ut av steinformasjonene under havbunnen.

– Vårt mål er å bidra til å få utvinningsraten opp i mot 70 prosent, sier Vadla Madland.

Det var Forskningsrådet som i fjor lyste ut en konkurranse om et nasjonalt forskningssenter for IOR-forskning. Miljøer både i Trondheim, Bergen og Stavanger kjempet om å få sentret lagt til sin by.

Heftig konkurranse

Dagens Næringsliv skrev i fjor sommer at selskapet Maersk Oil hadde lovet to millioner i årlig støtte hvis Stavanger – og ikke Bergen eller Trondheim – fikk forskningssentret. Også ExxonMobil og ConocoPhillips støttet Stavanger-alternativet. Samtidig var Statoil i gang med å bygge sitt eget IOR-senter i Trondheim. Selskapet har de siste tre årene økt forskningsinnsatsen med rundt en milliard kroner og hadde i 2013 et forskningsbudsjett på 3,2 milliarder. De har en samarbeidsavtale med NTNU og ville gjerne ha det statlige forskningssentret lagt til Trondheim.

Til slutt var det likevel Stavanger-miljøet som fikk tilslaget fra Forskningsrådet.

Etikk-kritikk

De sterke båndene mellom akademia og oljeindustrien høster imidlertid kritikk fra stadig flere innen akademia. Ved UiS har førsteamanuensis i filosofi Morten Tønnesen forsøkt å få i gang en debatt om oljeforskning.

– Jeg vil påstå at UiS med sin forskningspolitikk ikke tar klimaproblemet på alvor. Jeg skulle gjerne sett det etiske forsvaret for denne forskningspolitikken, sa Tønnesen til Forskerforum i desember.

Forskningsrådets økte satsing på oljeforskning er gammeldags tenkning, ifølge Dag O. Hessen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo. 

– Det bør være en bedre samkjøring av norsk forskning gjennom regjeringens forskningsutvalg. Da kunne man ha gjort de strategiske grepene som trengs for å overføre mer fra denne typen gammeldags, fossil forskning, til en mer fornybar forskning, sa Hessen til Forskerforum i februar.