Når likestillingsmål om tolv år
LUKK
Annonse
Annonse

Når likestillingsmål om tolv år

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 2. januar 2013 kl. 08:01

Kvinneandelen blant norske professorer stiger jevnt. Men det går fortsatt for treigt, mener Kristin Halvorsen.

n-r-likestillingsm-l-om-tolv--r


Andelen kvinner i professorater stiger jevnt.

Fakta
<

 

– Det er en markant økning av kvinner i professorater, forteller fagpolitisk rådgiver i Forskerforbundet Jon W. Iddeng.

– Selv om det kanskje ikke går med sjumilsstøvler, er det ingenting som tyder på at farten senkes. Det går litt hurtigere år for år, og det er en stabil økning, sier han.

– Må rekruttere balansert

Fra 2011 til 2012 steg andelen kvinner i de akademiske toppstillingene med 1,4 prosentpoeng til 24,4 prosent, viser tall fra Database for statistikk om høyere utdanning. Ifølge et notat fra Forskerforbundet har andelen steget med fem prosentpoeng de siste fire årene. Dersom trenden fortsetter, vil 40 prosent av professorene være kvinner om tolv år, i 2025. Tatt i betraktning den lange tiden det tar å kvalifisere seg til et professorat, skulle man kanskje kunne tro at utviklingen ble tatt godt imot, men statsråd Kristin Halvorsen har høyere ambisjoner.

– Jeg syns det går treigt, sier kunnskapsministeren da Forskerforum overrekker tallene.

– Det er rett og slett sånn at akademia går glipp av betydelige ressurspersoner hvis man ikke klarer å rekruttere mer balansert ved ansettelser av professorer, sier hun.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er heller ikke imponert over tempoet.

– Dette går altfor sakte, sier avdelingsleder Bjørg Unstad.

[wip4: img=1 width=512 align=middle]

Utålmodig

– Det er faktisk flere kvinner enn menn som velger å ta høyere utdannelse. Det burde derfor være et godt rekrutteringsgrunnlag også til vitenskapelige stillinger, og ingen grunn til at kvinner skal være underrepresentert, sier Unstad, som også presiserer at 40 prosent kvinneandel ikke er det samme som likestilling.

– 40 prosent kvinneandel er et delmål, og ikke en beskrivelse av et kjønnslikestilt samfunn. Målet er like muligheter for alle, og 40 prosent kvinneandel ses som en indikator på at vi er på vei mot like muligheter.

Hun får støtte fra en utålmodig statsråd.

– Vi har hatt en kraftig utvikling innenfor dette feltet. Vi har en betydelig utvikling i andelen kvinner som tar doktorgrader, og det er betydelig flere kvalifiserte kvinner å velge mellom. Her må vi absolutt være mer utålmodige, sier Halvorsen.