NTNU forsvarer oljeforskningen
LUKK

NTNU forsvarer oljeforskningen

Av Forskerforum

Publisert 18. mars 2014 kl. 10:05

Universitetet mener petroleumsforskning er etisk og miljømessig forsvarlig.

Fakta
<

NTNU har vurdert de etiske dilemmaene ved petroleumsforskningen på oppfordring fra Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (Nent).

– Vi mener petroleumsforskningen er et gode, også i forhold til klimaforskningen, skriver NTNU, ifølge Universitetsavisa.

Komiteen jobber nå med en vurdering av de etiske sidene ved petroleumsforskning, og om forskning på olje- og gassvirksomhet kan stride mot forskningsetiske prinsipp.

Må svare om oljesamarbeid

Diskusjonen som oppsto ved Universitetet i Bergen i fjor, førte til at universitetsledelsen henvendte seg til komiteen for en vurdering. Nent har bedt samtlige universiteter om å redegjøre for omfanget av samarbeidet med oljeindustrien. Komiteen vil vite hvilke forskningsetiske vurderinger som legges til grunn og hvilke vurderinger som er gjort rundt universitetenes ansvar for dagens store energi- og miljøutfordringer, skriver Universitetsavisa.

Institutt for petroleumsteknologi og anvendt geofysikk (IPT) ved NTNU er involvert i mange avtaler med oljeindustrien. Den største enkeltbedriften er Statoil. Akademia-avtalen med selskapet ble forlenget før jul. Den forrige fireårs-avtalen var verdt 80 millioner kroner. Fagområdet som støttes er særlig leting og utvinning av olje og gass.

 NTNU har også hatt en rammeavtale med oljeselskapet Total siden 2001. Budsjettet er om lag to millioner kroner årlig. Universitetet jobber fortløpende med tilsvarende avtaler, skriver avisa.

Ledende innen oljeforskning

I sitt svar til Nent skriver NTNU at det ønsker å være i internasjonal front innen petroleumsforskning. Samtidig vil universitetet være ledende på forskning innen fornybar energi. Brevet er undertegnet rektor Gunnar Bovim og prorektor for nyskaping, Johan E. Hustad.

De viser til den store utfordringen i å skaffe verdens befolkning nok energi i overskuelig framtid: Veksten i energiforbruk er høyere i utviklingsland er betydelig større enn reduksjonen i vestlige land. Samtidig går det langsomt å ta i bruk forskning på fornybar energi.

I lys av dette ser NTNU sin oppgave i å utdanne høyt kvalifiserte fagfolk som bidrar til mer effektiv leting og bedre utnyttelse av reservoarene.

 NTNU understreker også at universitetet forsker på fangst og lagring av CO2 og at petroleumsforskningen har overføringsverdi til fornybar energi.