Skal klatre på listene
LUKK
Annonse
Annonse

Skal klatre på listene

Av Forskerforum

Publisert 4. november 2011 kl. 08:58

NTNU-styret vil ha universitetet hundre plasser opp på de internasjonale rankinglistene. Nå lanseres tre tiltak.

Fakta
<

 

NTNU havnet igjen på en plass mellom de 250 og 300 beste universitetene i den velrennomerte Times-rankingen.  Altfor dårlig, mener NTNU-styret. Derfor lanseres nå tre tiltak som skal få Trondheimsuniversitetet opp og fram på listene. Det skriver Teknisk ukeblad.

Trepunktsliste
De foreslåtte tiltakene er:

  • Forskningsplikt. NTNU vil tydeliggjøre at de vitenskapelig ansatte har plikt til å forske. De skal ikke bare drive med undervisning.
  • Tidsskriftpublisering. De vitenskapelig ansatte skal fokusere på å publisere forskningsresultater i anerkjente tidsskrifter. Hittil har det vært mest vanlig å publisere resultater i "paper" på konferanser.
  • PhD-publisering. Publisering av forskningsresultater skal bli et integrert element i PhD-prosjekter. Doktorgradsstipendiatene skal i større grad enn før publisere sin forskning underveis i stipendiatperioden.

 

Viktig ranking
Et sentralt mål er å synliggjøre NTNU-forskningen, sier Bjarne Foss til Teknisk ukeblad. Han sitter i universitetets styre og er professor i teknisk kybernetikk.

– Rankinger er knyttet til vårt omdømme, og omdømme er viktig i dag. Vi må forholde oss til rankingene, og særlig Times-rankingen er viktig. Det er jo intelligente mennesker har laget disse rankingene, sier Foss.

Planen er blant annet å satse mer på å få publisert artikler i de såkalte nivå 2-journalene.

–Det skal også bli mer vanlig å bygge opp avhandlinger ved hjelp av vitenskapelige artikler som publiseres i anerkjente journaler. Det har blitt gjort allerede, men i mindre grad. Det skal for eksempel gjennomføres ved at publiserte artikler kan utgjøre hoveddelen av en avhandling, sier Foss.

En plassering mellom 100 og 200 er innen rekkevidde.

Utålmodig
Effekten av tiltakene bør vise seg raskt, mener Foss. 

– Innen to til fem år bør det ha skjedd noe. Som et offentlig breddeuniversitet tror jeg ikke vi vil komme inn blant de 50 beste på Times-rankingen, men en plassering mellom 100 og 200 er innen rekkevidde. Det er jo deprimerende at det ikke har gått bedre for NTNU de siste årene, sier han.