Tilbyr fast jobb uten utlysing
LUKK
Annonse
Annonse

Tilbyr fast jobb uten utlysing

Av Siri Lindstad

Publisert 4. januar 2013 kl. 07:00

Høgskulen i Volda har flere ganger tilbudt fast ansettelse til midlertidig ansatte forskere - uten utlysing.

tilbyr-fast-jobb-uten-utlysing


– Økonomi er ikke grunnlag for midlertidighet, sier Marian H. Olsen, advokat i Forskerforbundet. Foto: Johanne Landsverk

Fakta
<

 

Hovedregelen vår er at faste stillinger skal lyses ut for vanlig konkurranse. Men det har vært noen tilfeller de senere årene i ulike fagmiljøer og fagseksjoner der noen har fått tilbud om fast stilling uten utlysing av stillingen først. Argumentene fra vår side har vært både personalpolitisk og faglig fundert, sier Per Halse, rektor ved Høgskulen i Volda.

Han får støtte av Erling Sivertsen, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved høgskolen.

– I en situasjon der man er redd for å miste en kvalifisert person, må man kunne tilby fast jobb uten å lyse den ut først, sier Sivertsen.

Kvalifikasjonsprinsippet

I offentlig sektor gjelder det såkalte «kvalifikasjonsprinsippet», om at den best kvalifiserte søker til en stilling skal ansettes. For at alle kvalifiserte skal få mulighet til å søke stillingen, må den nødvendigvis lyses ut.

I Forskerforum 9/12 kom det fram at man på enkelte fag ved Høgskulen i Volda har problemer med å få forskere med førstekompetanse til å søke på utlyste stillinger.

Ved engelskseksjonen har imidlertid tre fått fast stilling de seneste årene uten at stillingen har vært lyst ut først. Engelsk er ikke blant fagene som har størst problemer med rekruttering, blant annet fordi det er et fag som også tiltrekker seg internasjonale forskere.

– I det ene tilfellet var det snakk om en fagperson som hadde gått her lenge i midlertidige stillinger, og som derfor fikk fortrinnsrett til en stilling, sier Sivertsen.

– I de to andre tilfellene var det snakk om fagpersoner som hadde søkt og fått midlertidige ansettelser. Når de så søkte og fikk tilbud om fast stilling ved en annen institusjon, ble det viktig for høgskolen å beholde dem. Derfor fikk de tilbud om fast stilling, som de takket ja til, sier Sivertsen.

– Et dilemma

– En fast stilling som lyses ut, får trolig flere kvalifiserte søkere enn en midlertidig stilling. Hvordan kan dere være sikre på at dere har fått de beste når dere ikke har lyst ut?

– Du kan uansett aldri være hundre prosent sikker på at du får de beste. Men de to det gjelder her, var jo blitt vurdert av en kommisjon da de søkte midlertidige stillinger. Deretter hadde de jobbet hos oss et par år, så vi var trygge på at de fungerte i jobbene, sier Halse, og legger til:

– Det er ikke like lett å få kvalifiserte søkere til alle fagområder når vi lyser ut. Jeg innrømmer gjerne at det er et dilemma ikke å gjøre det. Men i disse tilfellene hadde vi gode folk på plass som vi ikke ville miste, så da valgte vi å gjøre det på den måten. Når det er sagt, har vi også nylig hatt en åpen utlysing til et fireårs vikariat for hun som nå fungerer som prorektor, og der fikk vi inn en ekstern søker.

– Vanlig måte

Sivertsen tror de fleste universiteter og høgskoler tar hensyn til fagpersoner de ønsker å beholde.

– Det å rekruttere for å beholde er en helt vanlig måte å gjøre det på, og jeg kan ikke forstå at det er noe galt med det.

– Men hvis det er midler til å ansette folk i faste stillinger, hvorfor ble ikke stillingene lyst ut som faste i utgangspunktet?

– Den avdelingen det her er snakk om, hevdet å ha vært i en presset økonomisk situasjon, hvor man har vært nødt til å være forsiktig så det ikke ble for mange folk i avdelingen når de som var i permisjon, kom tilbake, sier Sivertsen.

Lyser man ut en fast stilling, får man en bredere søkermasse.

Mariann H. Olsen, advokat i Forskerforbundet, understreker prinsippet om at alle stillinger i offentlig sektor skal lyses ut, og at den best kvalifiserte skal ha jobben.

– Lyser man ut en fast stilling, får man en bredere søkermasse. Hvis folk får fast stilling som følge av midlertidighet, skal det være fordi midlertidigheten var ulovlig, sier Olsen, som presiserer at hun ikke kjenner de konkrete sakene ved Høgskulen i Volda.

Arbeidsgiver har ikke anledning til å ansette folk midlertidig uten å ha grunnlag i loven.

– Økonomi i seg selv er ikke grunnlag for midlertidighet, sier Olsen.

Hennes inntrykk er at mange institusjoner ikke vurderer grunnlaget for midlertidighet godt nok.

– For å ha ryggen fri lyser de ut og tilsetter midlertidig i mange tilfeller der den ansatte allerede i utgangspunktet har krav på fast tilsetting, sier hun.