Varsler reform av personalpolitikken ved universiteter og høyskoler
LUKK
Annonse
Annonse

Varsler reform av personalpolitikken ved universiteter og høyskoler

Av Forskerforum

Publisert 20. januar 2015 kl. 09:30

Kunnskapsministeren vil endre opprykksreglene og begrense fortrinnsretten - for å heve kvaliteten. Frekk påstand, mener Forskerforbundet.

varsler-reform-av-personalpolitikken-ved-universiteter-og-h-yskoler


Petter Aaslestad er ikke fornøyd med kunnskapsministerens forslag.

– Jeg mener dagens personalpolitikk er et reelt hinder for høy kvalitet på forskning og undervisning ved norske læresteder.

Det sier Torbjørn Røe Isaksen til Dagsavisen. I forbindelse med Kontaktkonferansen tirsdag 20. januar, lanserer Isaksen en reform av personalpolitikken ved universiteter og høyskoler. Kontaktkonferansen er en årlig møteplass der Kunnskapsdepartementet samler representanter for forsknings- og høyere utdanningssektoren.

Isaksen vil foreslå følgende:

  • avgrense fortrinnsretten
  • endre reglene for opprykk til professor
  • innføre innstegsstillinger

Konkurranse på like vilkår

Å avgrense fortrinnsretten innebærer at fast ansatte som jobber med eksternt finansierte forskningsprosjekter ikke lenger skal ha fortrinnsrett til alle stillinger de er kvalifisert for. Det skal heller ikke være mulig å skaffe seg opprykk fra førsteamanuensis til professor ved å skaffe seg en kompetansevurdering fra et annet lærested enn der man jobber, for så å kreve opprykk ved egen arbeidsplass. Vurderingen skal gjøres av en egen komité som er oppnevnt eller godkjent der man jobber, skriver Dagsavisen.

Innstegsstillinger er allerede på trappene, og godkjent av Stortinget. Stillingen innebærer en langvarig åremålsperiode, med fast stilling som utgang dersom man har oppnådd målene for innstegsperioden.

Isaksen mener disse grepene må til for å understreke prinsippet om at den best kvalifiserte skal få jobben.

– Noen vil nødvendigvis få færre privilegier enn de har i dag. Men dette er et godt tiltak for vårt felles beste. Med dagens system er du enten innenfor eller utenfor. Nå får vi konkurranse på like vilkår, sier kunnskapsministeren.

Frekt

Forskerforbundet, som organiserer 19 000 ansatte i kunnskapssektoren, er ikke fornøyd med forslagene. Forbundsleder Petter Aaslestad, som selv er professor ved NTNU, syns kunnskapsministeren er frekk.

– Jeg synes det er en frekk påstand når kunnskapsministeren sier at dagens personalpolitikk er et hinder for høy kvalitet på forskning og undervisning før han i dag møter sektoren, sier Aaslestad til avisen.

– Vi har allerede påpekt at høy bruk av midlertidighet hindrer kvalitet, sier han.

Isaksen mener på sin side at det skal bli mindre midlertidige stillinger i sektoren.

– Vi forventer også at bruken av midlertidighet skal gå ned når institusjonene ikke lenger risikerer å bli sittende med feil folk i stilling som førsteamanuensis og professor, sier han.