Vil ha et tredje semester
LUKK

Vil ha et tredje semester

Av Siri Lindstad

Publisert 14. august 2015 kl. 07:00

De finske fagforeningene protesterer mot budsjettkutt og regjeringens forslag om å ha ordinær undervisning også om sommeren.

Fakta
<

Det er allerede varslet nedskjæringer i universitets- og høyskolesektoren etter at Finland fikk ny regjering i slutten av mai i år. Ifølge Professorsförbundet og Forskarförbundet blir det et kutt i bevilgningene neste år på 681 millioner euro.

– Følger ikke med

Samtidig vil regjeringen innføre et tredje semester ved universitetene, noe som har vakt harme hos fagforeningene.

– Regjeringen har tydeligvis ikke et oppdatert bilde av virksomheten ved universitetene. Siden 1990-tallet har vi hatt sommerkurs, åpne biblioteker, eksamener og muligheter for oppgaveveiledning. Vil en student bruke sommeren på å jobbe med studiene, er det altså lite som hindrer vedkommende i det, påpeker Petri Koikkalainen, leder av Forskarförbundet, til Forskerforum.

Han får støtte av kollega Kaarle Hämeri, leder i Professorsförbundet.

– Tilbudet til studentene er der. Men mange av dem velger jo å ta sommerjobber eller reise i stedet for å studere.

– Kvaliteten blir dårligere

De to forbundene gikk nylig sammen om en uttalelse der de kritiserer regjeringens forslag i sterke ordelag. Et tredje ordinært semester vil gå utover den generelle kvaliteten på undervisningen ved institusjonene, heter det i pressemeldingen.

– Det er høy arbeidsledighet i vår sektor, så det vil være nok av folk som er interesserte i å undervise, også om sommeren. Men da må det penger til. Dette forslaget handler da heller ikke om å øke sysselsettingen, tror vi, men om å rasjonalisere undervisningen og få studentene raskere gjennom studiene, sier Koikkalainen.

Regjeringen har varslet at det tredje undervisningssemestret blir en prioritert sak i det kommende budsjettåret.