Publisert 30. januar 2018 kl. 10:39
Tidlig i januar sprakk saken om at en ansatt ved Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) ifølge varslere skal ha seksuelt krenket og trakassert studenter over tid. Varslerne tok saken direkte opp med Kunnskapsdepartementet. Ifølge departementet hevdet varslerne at høyskolen ikke har håndtert varsler om trakasseringen på «en adekvat måte». Departementet tok saken så alvorlig at de ba høyskolen om å vurdere å politianmelde den ansatte. Den ansatte pedagogen som varslene retter seg mot, er nå suspendert, har rektor Jørn Mortensen fortalt til VG.
Les mer her: – Alvorlig seksuell trakassering har foregått over tid
Forskerforum har bedt om en oversikt over antall varslingssaker ved KhiO siden 2008. Den viser at det siden da har vært 17 varsler mot ansatte ved høyskolen. Seks av varslene omhandler seksuell trakassering, skriver direktør Annemarie Bechmann Hansen i en e-post. Tre av sakene gjelder samme person, og den siste kom inn i 2017 via Kunnskapsdepartementet. To av sakene ble avsluttet i 2015. Én sak som kom til høyskolen via departementet, er til utredning, opplyser hun.
Se fullstendig oversikt over alle varslingssakene nederst i artikkelen.
Flere tidligere studenter har fortalt om varsler om alvorlige hendelser som ledelsen hverken skal ha registrert eller tatt videre. Blant annet har en tidligere student fortalt til Forskerforum at han på midten av 2000-tallet tok opp oppførselen til den omtalte ansatte med en leder ved høyskolen, men at han nå har fått vite at klagen hans ikke ble registrert i noe system.
– Hvor sikre er dere på at dere har oversikt over alle varslene?
– Det er vi ganske sikre på, sier rektor Jørn Mortensen.
– Nå skal vi sammenstille det vi har med det som har blitt anført til Kunnskapsdepartementet. Det har blitt anført at Kunsthøgskolen ikke har gjort noe med disse varslene, det er dette vi ser på nå. Vi setter opp en tidslinje og undersøker om våre registreringer stemmer med det som har blitt anført og om reaksjonene har vært adekvate, sier han.
KhiO har hentet inn advokat og spesialist på arbeidsrett Anne Marie Due og HR-direktør ved Høgskolen i Oslo og Akershus Geir Haugstvedt til dette arbeidet.
– Hvordan kan det ha seg at en person som har fått tre varsler om seksuell trakassering fortsatt er ansatt hos dere?
– Jeg kan ikke kommentere enkeltsaker. På generelt grunnlag kan jeg si at alvorlighetsgraden avgjør reaksjonen. Om reaksjonsmønsteret ar vært hensiktsmessig, er også noe av det som har blitt undersøkt. Hvis det er varslet mot en person tre ganger, så kan det være slik alvorlighetsgraden ikke har vært høy nok til at det for eksempel har ført til oppsigelse, sier rektoren.
Her er KhiOs oversikt over varslingssaker siden 2008:
Tilrettevisning = advarsel.
Les også: