Av Julia Loge
Publisert 29. mai 2019 kl. 14:26
Ni universiteter og høyskoler får nye eksterne styremedlemmer før sommeren. Regjeringen ba styrene foreslå kandidater med minoritetsbakgrunn, i tillegg til at Imdi og Kif-komiteen ble bedt om å komme med forslag.
Nå er åtte av ni styrer klare, men bare én person med minoritetsbakgrunn er inne på fast plass, og fire har fått varaplasser.
Kunsthøgskolen i Oslo (KhiO) foreslo to styremedlemmer med minoritetsbakgrunn. Ingen av dem kom med.
– Jeg syns det er påfallende at oppnevningen av eksterne styrerepresentanter og vararepresentanter ikke i større grad reflekterer diversitet og mangfold, all den tid Kunsthøgskolen forslo kandidater med ulik bakgrunn og erfaringer, sier rektor Jørn Mortensen til Forskerforum.
– Det er et mål for regjeringen å øke mangfoldet i styrene. Her har vi fortsatt et forbedringspotensial, og derfor vil vi jobbe mer med dette, svarer Kunnskapsdepartementets kommunikasjonsrådgiver Cathrine Slaaen i en epost.
Ved Oslomet blir Laila Bokhari eksternt styremedlem, etter forslag fra dagens styre. Kunnskapsdepartementet skriver at hun «har både forskerbakgrunn og politisk erfaring. Hun er nå student ved Harvard Kennedy School of Government. Bokhari har et internasjonalt nettverk fra tidligere forskerkarriere og nåværende studier ved Harvard.»
I tillegg til Bokhari er fire med minoritetsbakgrunn inne som varamedlemmer:
– Styremedlemmene og varamedlemmene er utnevnt fordi regjeringen har vurdert dem som godt kvalifiserte til et styreverv. Det er flere varamedlemmer som har minoritetsbakgrunn. Det er mange eksempler på at varamedlemmer har gitt gode og viktige bidrag i styrearbeidet eller har rykket opp som styremedlemmer i løpet av styreperioden, skriver Slaaen.
Slaaen forteller at da Kunnskapsdepartementet ba institusjonene om forslag til styremedlemmer ble ønsket om større kulturelt mangfold i styrene vektlagt.
– Med unntak av OsloMet og KhiO, hadde institusjonene i liten grad fulgt denne oppfordringen og derfor ble det innhentet tilleggsforslag fra IMDi og Kif-komiteen. Det er veldig bra at det kom inn flere gode forslag fra OsloMet og KhiO, og det vil vi oppfordre alle institusjonene til å gjøre i neste runde, skriver hun.
De fleste styrene har 11 representanter, der flertallet er valgt av studenter og ansatte. Når Kunnskapsdepartementet oppnevner de eksterne medlemmene, må det være kjønnsbalanse. I tillegg skal de vurdere minst én med minoritetsbakgrunn, ha en tilfredsstillende geografisk balanse, og tilføre erfaringer fra næringsliv, kulturliv og samfunnsliv. I tillegg spiller tidligere styreerfaring inn på Kunnskapsdepartementets avgjørelse.
I styrene per dags dato har seks av 128 eksterne representanter «utenlandskklingende navn», det utgjør fem prosent.
Toppolitikere kan ikke sitte i styrene, men Bokhari har vært statssekretær for Høyre, Salomonsen har vært på Stortinget for FrP og Jaffery er Arbeiderparti-politiker.
De nye styrene tiltrer 1. august i år. Oppnevningen til Universitetet i Stavanger kommer om kort tid, ifølge Kunnskapsdepartementet.
Les også: