Budsjettforliket: – Var det kunnskap eller snus som var fremtidens olje, Erna Solberg?
LUKK

Budsjettforliket: – Var det kunnskap eller snus som var fremtidens olje, Erna Solberg?

Av Jørgen Svarstad

Publisert 2. desember 2020 kl. 10:03

«Kutt i forskning, kutt i undervisning. Var det kunnskap eller snus som var framtidens olje?» spør Forskerforbundet statsminister Erna Solberg på Twitter tirsdag kveld.

I budsjettforliket mellom Solberg-regjeringen og Fremskrittspartiet fikk nemlig sistnevne gjennomslag for blant annet billigere alkohol, sjokolade og snus.

Annonse

Samtidig kom det kutt til forskning og høyere utdanning.

Blant annet var det kutt til Forskningsrådet og Nokut (Nasjonalt organ for kvalitet i høyere utdanning) og kutt i tilskudd til oppgradering av forsknings- og undervisningslokaler.

Dessuten ble ABE-kuttet (avbyråkratiserings- og effektiviseringskutt), som er svært upopulært i sektoren, økt fra 0,5 til 0,6 prosent.

Les mer om budsjettavtalen her: Kutt til Forskningsrådet og ikke mer penger til lærerutdanning

– Alvorlig med kutt til forskning

– Vi er ikke imponert for å si det sånn, sier leder av Forskerforbundet Guro Elisabeth Lind.

–  Det er alvorlig med kutt til forskning. Og det er ikke mindre alvorlig at avgiftskutt for alkohol og snus blir prioritert foran kunnskap, fortsetter hun.

Lind forteller at statsråd Henrik Asheim (H) i går hadde invitert til seminar om hvordan det står til med forskningen under koronapandemien.

– Da kunne Forskerforbundet vise tall på hvordan forskning har blitt en salderingspost, på tross av at statsbudsjettet skulle styrke Norge som forskningsnasjon. Asheim la frem et budsjett der en sa at hvis man skal komme seg gjennom koronakrisen, klimakrisen og andre kriser, må man satse på forskning. Men allerede nå ser man at forskning har blitt en salderingspost.

Hun reagerer spesielt på at ABE-kuttet, som er et flatt kutt til alle statlige virksomheter, økes til 0,6 prosent.

– Det er spesielt alvorlig at ABE-kuttet økes, på tross av alle advarsler som er gitt. Vi vet at dette går ut over kjernevirksomhetene til universiteter og høyskoler. Dette er alvorlig.

Les også: