Av Julia Loge
Publisert 17. mars 2022 kl. 14:44
Av 2652 søkere om Consolidator Grant fra EUs forskningsråd i år fikk 12 prosent tilslag. Blant dem er det ni forskere i Norge (se hele listen nederst i saken).
Sosialantropologen Marius Warg Næss fikk nyheten allerede for en uke siden, men har hatt sperrefrist helt til i dag.
– Først blir man veldig glad, og så tror man ikke på det. Så jeg trodde ikke på det fram til jeg fikk eposten om sperrefrist dagen etter. Så går gleden raskt over og man blir redd og stresset og engstelig – hvordan skal jeg få dette til? Men det går over, sier Næss, som jobber ved NIKU – Norsk Institutt For Kulturminneforskning i Tromsø.
Nå skal han i gang med å bygge en forskningsgruppe med to postdoktorer og to stipendiater rundt temaet han har jobbet med hele karrieren, altså nomadiske gjetersamfunn. Prosjektet skal vare i fem år og har et budsjett på nesten 2 000.000 euro.
– Det jeg setter størst pris på, er aksepten for ideen, sier Næss.
Han forteller at han har søkt Forskningsrådet med omtrent den samme ideen tre ganger før, og fått dårlige vurderingerer. Consolidator grant fra Det europeiske forskningsrådet (ERC) gis til forskere som har litt erfaring, men som fortsatt regnes som lovende, og som har vist potensial for uavhengig forskning og demonstrert vitenskapelig modenhet. Dette var siste mulighet Næss hadde til å søke i denne kategorien. Det var også første gang han søker EU-midler.
– Så jeg synes det er spennende at konseptet er godt nok fra ERC, men ikke Forskingsrådet.
Prosjektet starter med en omfattende litteraturgjennomgang for å finne fram til de riktige gjetersamfunnene, men før den tid venter en heftig bunke med papirer.
– Jeg synes det er artig å jobbe med ideer og skrive søknader, men ikke fullt så artig med administrasjonen som følger med når man får penger.
– Det er en overveldende papirmølle man skal gjennom før prosjektet starter, for å si det sånn, sier Næss.
Tyskland og Storbritannia er de store vinnerne, med henholdsvis 61 og 41 tilslag. Verre er det for Sveits, for alle forhandlinger mellom EU og Sveits har stoppet opp, og det rammer også EUs forskningsprosjekt Horisont Europa. Dermed fikk ikke forskere basert i Sveits søke i denne runden.
ERC har fortsatt et stykke igjen til kjønnsbalanse, for to av tre stipendmottakere er menn.