Publisert 29. august 2022 kl. 14:59
USAs president Joe Biden vil at amerikansk forskning som er betalt av offentlige midler skal være åpent tilgjengelig for alle.
Kravet kommer i en form av nye retningslinjer rettet mot alle offentlige instanser på føderalt nivå i USA som gir penger til forskning. Disse må nå sikre at forskningsmiljøer som får tildelt midler til forskning må legge sine forskningsresultater inn i åpne vitenarkiv samtidig med publisering.
Tidligere har tilsvarende krav bare vært rettet mot de største offentlige aktørene som gir penger til forskning, som National Institutes of Health (NIH) og National Science Foundation (NSF). Dessuten har kravet vært at forskningen skal gjøres åpent tilgjengelig innen ett år.
Nå er dette endret til å gjelde alle føderale instanser som bidrar med penger til forskning. Dessuten skal resultatene legges ut åpent fra første dag, ifølge nyhetssidene til tidsskriftet Nature.
De nye retningslinjene ble offentliggjort torsdag i forrige uke av the White House Office of Science and Technology Policy (OSTP), som gir råd til presidenten om forskning og teknologi.
− Det burde ikke være noen forsinkelse eller sperrer mellom den amerikanske offentligheten og deres investeringer i forskning, sa Alondra Nelson, fungerende leder for OSTP, ifølge New York Times.
Hun pekte på at vanlige amerikanere bidrar til svært mye forskning gjennom offentlig finansiering. Denne forskningen skal nå bli gjort tilgjengelig for alle.
De nye retningslinjene skal gjelde fra 2026. Sentrale forkjempere for åpen tilgang er svært fornøyd.
Peter Suber, som leder Harvard Open Acces Project ved Harvard University sier til Nature at de nye kravene om åpen tilgang vil få svært stor betydning. Johan Rooryck ved Leiden University, som leder det europeiske initativet Plan S, sier til samme nettsted at de nye retningslinjene er en «game changer».
De store utgiverne er mer forbeholdne. New York Times skriver at en talsperson for Springer Nature opplyste at de fortsatt var i ferd med å gjennomgå de nye reglene, og samtidig påpekte at forlaget har 580 tidsskrifter som er basert på åpen tilgang. En talsperson for forlaget Elsevier sa at de ville samarbeide med forskningsmiljøene og OSTP om å forstå innholdet i de nye retningslinjene i detalj.
Samtidig kommer det også signaler fra forlagene om at de ønsker offentlig støtte til å gi ut mer som åpen tilgang.