Boka til Jan Storø er egentlig litt koselig
LUKK

Jan Storø - Skriv en fagbok

Boka til Jan Storø er egentlig litt koselig

Av Aasne Jordheim

Publisert 18. november 2022 kl. 13:38

En bok som på oppmuntrende vis loser deg gjennom skriveprosessen.

Det renner en stri strøm av bøker om skriving gjennom landet. De siste årene er det særlig fagbokskriving vi kan få hjelp til: Hvordan formidle fag på en interessant og levende måte? Og vel så viktig, hvordan legge opp løpet slik at man ikke mister motet på veien? Jan Storø, dosent ved institutt for sosialfag ved Oslomet (og filmkritiker i Khrono), guider oss gjennom prosessen fra A til Å. Det vil si at vi begynner med tvil og ender med korrektur og tips til hvordan man kan være med og markedsføre egen, nyutgitt bok. Et nærliggende spørsmål er selvsagt om vi trenger enda en slik bok. Har denne boka noe de andre ikke har? Eller er det som med for eksempel kokebøker, at vi knapt kan få nok, fordi det er hyggelig å bla seg gjennom noe man kan tenke vil kunne lede til noe fint, og som man nesten allerede har nådd når man sitter der og blar?

Jan Storø

Skriv en fagbok! En bruksbok for deg som skal skrive sakprosa

Fagbokforlaget, 2022

204 sider

Veil. pris: kr 369

Boka til Storø er egentlig litt koselig. Tonen er inviterende, forfatteren gjør bruk av du-form, og ikke minst, han snakker til oss ut fra en innsikt om hva det vil si å være en som ønsker å skrive en bok, men som vegrer seg. Forfatteren prøver å snakke til hele personen når han presenterer det håndverket som det å skrive er. Han forholder seg til både iver og frustrasjoner, og «la oss derfor rydde i dette landskapet», kan han si. Han byr på en innlevelse i situasjonen, går leseren i møte – som han kaller for skriver – ved å forsøke å gi oss det siste, lille dyttet. Dette gjør boka til noe litt annet enn andre bøker om skriving.

I begynnelsen snakker han mye om viktigheten av bevisstgjøring: «Hvorfor skriver jeg?». Han kommer med noen spørsmål og skjemaer som kan være klargjørende, og hvis man tar seg bryet med dette, kan det vise seg å være fruktbart senere i prosessen også, kanskje på tidspunkt når tvilen igjen dukker opp. Det kan være lurt å gjøre noen litt vonde ting først, med andre ord, som for eksempel å skrive baksidetekst eller ved hjelp av 18 punkter tenke over hva som er formålet med boka du vil skrive. Og hva slags type fagbok er det du vil skrive?

Storø har selv lest mange bøker om skriving. Han viser stadig til andre forfattere, og selv om han også viser til William Zinsser (On writing well), glemmer han å kreditere ham for tanken som sier at ord gjør en jobb (driver frem handling, skaper rytme, binder elementer sammen). Uansett, dette er en interessant tanke, som har med språklig bevissthet å gjøre, og Storø er innom dette også. Han er opptatt av prosessene, enten det handler om å komme seg videre i arbeidet, få et stoff til å kommunisere eller forsøke å binde sammen teori og praksis. Storø kommer selv fra et praksisfag og har noen perspektiver å by på her.

Når teksten er godt i gang og det er tid for redigering, får vi også nyttige tips. Hva gjør man med en passasje man ikke er helt fornøyd med? Storø er god på å være motiverende, så lenge det ikke handler om tyngre skrivesperrer. Der er han for lettvint. Det samme gjelder for kreativ skriving – på det feltet strekker ikke denne boka til. Det er tradisjonell fagformidling som er Storøs utgangspunkt, og slik er denne boka utformet også. Den er oversiktlig og lettlest og fortjener absolutt en plass blant de andre kokebøkene!

Les også: