Så mye bør du tjene
LUKK

Så mye bør du tjene

Av Julia Loge

Publisert 15. mars 2018 kl. 06:30

Sjekk lønnsstatistikk for stillinger i forskning og høyere utdanning her.

Det finnes en nyere versjon av denne artikkelen med oppdaterte tall for 2018. Den finner du her. 

Hva tjener en forsker? Hvor mye bør du tjene som førsteamanuensis? Og hvordan er lønnen for arkeologer? Nedenfor finner du oversikt over snittlønnen for utvalgte stillinger innen forskning og høyere utdanning.

Fire vitenskapelige stillinger tjener under snittet i staten

Hvis man bruker samme utregningsmetode for å finne gjennomsnittslønnen i staten, som vi har brukt for å få gjennomsnittlønn i disse stillingene, så tjener en gjennomsnittlig statsansatt 549.612 kroner i året. Dermed tjener rekrutteringsstillingene lavere enn gjennomsnittet i staten. Det gjør også høyskolelærerne. Kortere ansiennitet er en naturlig forklaring, ettersom få blir i disse stillingene i mange år.

Vi har inkludert både fulle stillinger og deltidsstillinger, som trekker ned totalsummen sammenlignet med for eksempel Teknisk beregningutvalg.

Også i administrasjonen ligger flere av stillingene under snittet i staten.

Synes du lønnen din er for lav?

Rett over påske, den 5. april starter lønnsoppgjøret i offentlig sektor. Etter det er det duket for lokale forhandlinger. Her er utvalgte tips fra tillitsvalgte i Forskerforbundet:

1. Be om lønnssamtale

– Det er arbeidsgiver som er ansvar for at du skal ha en reell lønnsutvikling og da skal du har en lønnssamtale. Det er ikke vi som fagforening som er ansvarlig for den enkeltes lønnsutvikling, konstaterer Erik Dahlgren ved Oslo Met – storbyuniversitetet.

2. Les deg opp

– Hvis man vil kreve høyere lønn i de lokale oppgjørene er det viktig å argumentere godt og i samsvar med institusjonens lønnspolitikk. Dersom arbeidsgiver ikke ønsker å prioritere deg må du få gode, konkrete svar på hva som skal til før du kan forvente arbeidsgivers støtte i lokale forhandlinger, anbefaler Mette Wik ved NMBU.

3. Få hjelp fra fagforeningen

— Det opplagte er at man må være medlem av Forskerforbundet og fremme en søknad hos oss, sier Hugues Verdure ved UiT – Norges arktiske universitet.

– Ansatte som ønsker å kreve høyere lønn kan få råd fra tillitsvalgte om blant annet lønnsstatistikk ved sin arbeidsplass. Videre kan medlemmer sende inn velfunderte krav via Forskerforbundet lokalt. Arbeidsgiver har egne prioriteringer, og gjennom fagforeningen kan de sikre at kravene faktisk blir med inn i høstens forhandlinger, sier Belinda Eikås Skjøstad ved Universitetet i Oslo.

  • LES OGSÅ: