Dette er anmeldernes favorittbøker fra 2021
LUKK

Dette er anmeldernes favorittbøker fra 2021

Av Lina Christensen

Publisert 15. desember 2021 kl. 22:45

Dette er årets beste sakprosa- og fagbøker, ifølge Forskerforums kritikere.

Kjetil Vikenes anbefalinger:

Arbeiderklassen
Jørn Ljunggren og Marianne Nordli Hansen (red.)
Cappelen Damm Akademisk

En oppsiktsvekkende god katalog over nyere forskning som er gjort på arbeidsklassen i Norge. «Ta med hjem»-beskjeden er kanskje at arbeidsklassen ikke slipper til i mediene, og når de slippes til, fremstilles som litt dumme. Men boken er mer enn dette; den er full av statistikk om lønn, kjønn, yrker og etnisitet på den ene siden, og gir finmaskede portretter av miljøer som oftest blir framstilt negativt på den andre. Kanskje den mest samfunnsrelevante boken i år. Passer fint til dem som er misfornøyde med både forrige og nåværende regjering.

Nytt blikk på det gamle Egypt
Anders Bettum
Pax

Denne boken demonstrerer med makt hvorfor ørsmå og spesialiserte forskningsmiljøer innen humaniora- og historiefagene må beskyttes i Norge. Dette er kanskje den minst samfunnsnyttige boken jeg har lest i år, og den har ingen direkte tilknytning til det norske samfunnet i dag, bortsett fra at den tydelig demonstrerer hvordan vi fremdeles lever i mytene fra det gamle Egypt. Den er svært velskrevet, og passer til den som blir glad av kunnskap.

Siri Lindstads anbefalinger:

Antikken på trikken
Knut Saanum
Vigmostad Bjørke

Alle har jo lest om Sokrates, Platon og Aristoteles før, men det er noe med å lese en bok av noen som virkelig kan dem. Forfatteren går rett til kjernen: Mye av teorien er skrelt vekk, men han skjønner hva som er verdt å ta med videre her i livet. Boken klarer å vise hvordan antikkens tenkere er relevante også i dag. Med hverdagslige bilder, enten det er fra Netflix eller sosiale medier, forklarer forfatteren filosofien, uten at det blir krampaktig. På bare 175 sider får han sagt mye, i en bok man absolutt kan sitte på trikken og lese.

2070. Alt du lurer på om klimakrisen, og hvordan vi kan komme oss forbi den
Bjørn Samset
Cappelen Damm

Bjørn Samset viser hvor komplekst klimaet er, men på en måte som gjør at jeg blir takknemlig for at vi har klimaforskere som holder på med dette. Han forklarer hva som er problemene, og hva vi må gjøre for å løse dem. Som klimaforsker kan han alle klimaskeptikernes argumenter, men han tar dem på alvor. Med stor tro på menneskene, og hva vi kan få til, tegner Samset opp en fremtid som jeg har lyst til å være del av. Hvert kapittel har flotte, science fiction-aktige tegninger av Arild Midthun, som bokstavelig talt setter farger på boken.

Aasne Jordheims anbefalinger:

Ulykkelige Arabia. Verden etter Jemen
Cecilie Hellestveit
Spartacus

Vi hører lite om Jemen i nyhetene. Vi vet at det herjer borgerkrig der og at det er fattigdom og nød, men ellers vet vi svært lite. Nå har Cecilie Hellestveit skrevet en fremragende bok om landet, der hun viser hvor sentralt det likevel er. Krigen i Jemen og forekomsten av olje brukes av maktpersoner særlig i det øvrige Arabia for å posisjonere seg. Det er en røverhistorie, sier Hellestveit, som skriver lett og svært kunnskapsrikt om dette tettpakkede og langt fra oppløftende dramaet.

Lukten av skrivemaskin. 5 essays om Dag Solstads litterære kunst
Øyvind Pålshaugen
Scandinavian Academic Press

Dag Solstad har fylt 80 år og har sagt at det ikke kommer noen flere bøker fra hans hånd. Nå står bøkene der i en endelig rekke, i et samlet forfatterskap, og hva betyr det, spør Øyvind Pålshaugen i denne lille boken. Han har skrevet fem fine essays som alle prøver å si noe om hva det er Solstad har prøvd å fortelle oss. Jeg vil fremheve det personlige språket i disse essayene. Essayene prøver å åpne Solstads kunst for oss, og gjennom det blir de innimellom til kunst selv.

Tellef Raabes anbefaling:

Religion i medienes grep. Medialisering i Norge
Knut Lundby
Universitetsforlaget

Dette er en fremragende bok som fortjener et bredt og allment publikum. I tillegg til å gi et overblikk over religions posisjon i Norge, er det en god innføring i medie- og samfunnsutvikling siden 1970. Bokens overbevisende hovedargument er at mediene har spilt en viktig rolle for sekulariseringen av Norge. Lundby skriver også skarpt om hvordan mediene har spilt opp konfliktlinjer innad i Kirken, og overfor muslimske minoriteter. Religion i medienes grep er et av årets faglitterære høydepunkter!

Ida Jahrs anbefaling:

Etter folkemordet 1945-
Ingjerd Veiden Brakstad
Samlaget

Boken ser på den norske kollektive fortellingen om hva andre verdenskrig var, og hvem nordmenn er, med et helt annet blikk. Vi får innblikk i hvordan det var for norske jøder å vende tilbake til Norge etter krigen. I arbeidet med å bygge opp landet og en norsk identitet, var det ikke plass til de norske jødenes opplevelse. Byråkratiet var ikke rustet for å hjelpe dem. Andre verdenskrig er et dreiepunkt i den norske historien om hvem vi er, men på en ryddig og nyttig måtte får boken oss til å tenke gjennom dette på en annen måte.

Andreas Nilsen Erviks anbefaling:

Bare et dyr?
Ragnhild Aslaug Sollund
Solum Bokvennen

Boken viser hvordan vi mennesker som regel behandler dyr med et menneskelig formål: kjæledyr, jakt, dyrehold i landbruket eller eksperimenter gjort på dyr i forskning. Kriminologen fremviser den hverdagslige brutaliteten utøvet mot dyr. Boken er velskrevet, med en god del språklig overskudd. Pels omtales for eksempel som «blodig forfengelighet». Men i all elendigheten, som Sollund framstiller, så er det også gode og nære møter med dyr som får frem dyr som individer med egenart.

Les også: