– Enormt mye omtanke og omsorg
LUKK

- Enormt mye omtanke og omsorg

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 2. august 2011 kl. 10:00

Kunnskapsdepartementets lokaler er hardt rammet av terrorangrepet 22. juli. - Det kan ta lang tid før vi er tilbake, sier avdelingsdirektør Karin Steenstrup.

--enormt-mye-omtanke-og-omsorg

Fakta
<

Kunnskapsdepartementet (bygningen til venstre) er blant bygningene som ble rammet av bombeeksplosjonen regjeringskvartalet 22. juli. Fasaden som vender mot høyblokka er hardt skadet. (Foto: Aksel Kjær Vidnes)

Kunnskapsdepartementet er nå på plass i midlertidige lokaler hos Utdanningsdirektoratet etter bombeattentatet mot regjeringskvartalet 22. juli. Avdelingsdirektør i Kommunikasjonsenheten Karin Steenstrup forteller at de regner seg som svært heldige tatt i betraktning terrorhandlingens grufulle omfang. Minst 8 ble drept og 91 skadet i regjeringskvartalet og 68 ble drept og 62 ble skadet på Utøya.

Trengte medisinsk hjelp

– Det var i underkant av 40 som var på jobb i Kunnskapsdepartementet den fredagen. Det kan vi se ut fra hvem som var logget inn. Kunnskapsdepartementet har vært kjempeheldige ved at vi ikke har noen som er drept, savnet eller alvorlig skadet. Det var tre som fikk skader og som trengte medisinsk hjelp i etterkant, men som det nå går veldig bra med, sier Steenstrup til Forskerforum.no.

Til daglig jobber i underkant av 300 mennesker i Kunnskapsdepartementet. Så langt har en tredjedel fått nye kontorplasser i Utdanningsdirektoratet og fra i dag av ble det klart at de i Forskningsavdelingen som ikke får plass i Utdanningsdirektoratet får plass i Forskningsrådet.

Jobber skift

– I løpet av forrige helg fikk vi organisert slik at vi fra mandag av ble lokalisert i Utdanningsdirektoratet, som har lokaler ved Oslo S. Der disponerer vi en etasje hvor det vanligvis sitter 55 personer, men som vi har omorganisert så vi får plass til drøyt 100.

– Hvilke tidshorisont har dere med tanke på å komme tilbake til regjeringskvartalet?

– Vi ser at det kan ta tid å komme tilbake til Y-blokken, som på fasaden mot høyblokken har svært store skader. Vi er på visninger av mulige erstatningslokaler hver dag. Vi håper å kunne samles så vi ikke behøver å dele sekretariatet

Steenstrup forteller at de viktigste prosessene departementet jobber med går sin gang til tross for den ekstraordinære situasjonen.

– Vi jobber også med skiftordninger og løsninger for hvordan vi best kan få til at de saker som er i prosess skal løpe videre som planlagt. Og budsjettprosessen går som vanlig. Det vil jeg tro at en del av Forskerforums lesere lurer på – om det blir budsjetter. Det blir det!

 
En stri strøm av folk omkranser det avsperrede regjeringskvartalet for å se skadene og legge ned blomster ved sperringene. (Foto: Aksel Kjær Vidnes)


Ber om tålmodighet

– Hvordan vil universitetene, høyskolene og øvrige underliggende etater påvirkes av at Kunnskapsdepartementet og regjeringskvartalet er så hardt rammet?

– Ikke på annen måte enn at vi ber om forståelse og tålmodighet fordi noen henvendelser kan trenge litt lenger tid for å bli besvart. Det er en ståpåvilje og vilje til å være kreative og til å finne løsninger, som er helt utrolig blant de ansatte. I det aller lengste er ønsket at færrest mulig skal merke at vi opererer på en annen måte, men noen vil naturlig nok oppleve at ting kan ta litt lenger tid, og det håper vi på forståelse for.

De ansatte har måttet sette opp sine midlertidige kontorer uten sine egne dokumenter og datamaskiner. Steenstrup forteller at de har startet med blanke ark, bokstavelig talt.

– Her flyttet vi uten å ha med oss et eneste papir. Heldigvis har vi en fjernaksessløsning og hovedserveren for departementene ble ikke skadet. Det er mange som har ting i permer og skuffer som de vil ha ut, så på sikt håper vi å få hentet ut dette når bygningen er sikret.

Ansatte tilbys hjelp

Samtidig som arbeidet i departementene skal fortsette har det vært viktig å ivareta de ansatte, både de som var til stede da terroranslaget fant sted, og de som til vanlig har regjeringskvartalet som sin arbeidsplass og har mistet kollegaer. Ansatte blir informert gjennom allmøter, sms, telefon og e-post og det blir tilbudt profesjonell hjelp til å takle følelser og inntrykk, forteller Steenstrup.

– På siden mot høyblokken er det til dels store skader med vindusrammer og ruter som er slått inn. For de som var vitne til det, men også for de som ikke var der, er det selvfølgelig mange tanker og følelser som settes i gang. Vi har hatt tilbud om profesjonell hjelp og det utvises enormt mye omtanke og omsorg for hverandre.

 

 

 

 

 

Y-blokka huser til vanlig Kunnskapsdepartementet (t.v.) og H-blokka (t.h.) huser Statsministerens kontor og Justis- og politidepartementet. Pablo Picasso og Carl Nesjars betongkunst ser ut til å ha stått i mot eksplosjonen. (Foto: Aksel Kjær Vidnes)