Equinor om sponsoravtale: – Vi hadde ulikt syn på hva som skal til for å bli klimanøytrale
LUKK

Intervjuet:

Equinor om sponsoravtale: – Vi hadde ulikt syn på hva som skal til for å bli klimanøytrale

Av Lina Christensen

Publisert 8. august 2024 kl. 16:10

Science Museum i London ønsker ikke å sponses av et oljeselskap. – Vi deler ikke deres tolkning av våre ambisjoner, sier Equinors informasjonsdirektør.

I sommer avsluttet Science Museum en åtte år lang sponsoravtale med Equinor. Ifølge den britiske avisen The Observer skyldtes skilsmissen at museet mener selskapet ikke opptrer i tråd med Parisavtalen og 1,5 gradersmålet. Men da Forskerforum snakker med Equinors informasjonsdirektør Sissel Rinde framstiller hun det mer som en gjensidig beslutning.

Sissel Rinde, informasjonsdirektør Equinor

Aktuell med: Det kjente vitenskapsmuseet Science Museum i London og Equinor har avsluttet en åtte år lang sponsoravtale. I ettertid har det oppstått debatt om også norske vitensentre bør takke nei til sponsormidler fra oljeselskapet.

Annonse

– Så hva skjedde? Var det Science Museum eller Equinor som brøt?

– Vi tok initiativ til å avslutte vår sponsoravtale i slutten av juni. Utviklingen av Wonderlab-utstillingen startet allerede i 2016, mens vi de senere årene har gått over til en litt mindre sponsoravtale, som har dreid seg mer om medlemskap til våre ansatte. Vi har vært fornøyd med samarbeidsavtalen, men vi skjønte at vi hadde ulikt syn på hva som skal til for å nå ambisjonen om klimanøytralitet innen 2050, og at vår strategi ikke samsvarer med deres krav til selskapene som de mottar sponsormidler fra.

– Hvorfor sier da museets direktør, ifølge The Observer, at årsaken var at Equinor ikke har lykkes godt nok med å nå målene i Parisavtalen?

– De har jo ikke snakket med ham, men tolket en bloggpost han har skrevet. Det jeg kan si fra vårt ståsted, er at vi ikke deler deres tolkning av våre ambisjoner, fordi det ekskluderer noen av våre viktigste tiltak for å oppnå netto nullutslipp i 2050, som karbonfangst og lagring.

– Men selv om dere driver med lavkarbonløsninger kommer uansett hovedinntekten til Equinor fra olje- og gassutvinning.

– Ja, og slik vil det være i mange år framover. Vi har vært et olje- og gasselskap i 50 år, men vi er i en omstilling. Vi investerer stadig mer i fornybar energi, men foreløpig har vi den største delen av inntektene våre fra olje og gass. Olje og gass har også høyere marginer per i dag enn fornybar energi.

– Ifølge britisk presse var det særlig beslutningen om å åpne det nye olje- og gassfeltet Rosebank som var utslagsgivende for bruddet. Hvordan kan åpning av et splitter nytt felt være i tråd med Parisavtalen, som dere også støtter?

– Energiomstillingen skjer over tid. Mens vi går over til fornybart må vi ha den energien vi trenger i dag. Vi kan ikke bare skru av fossile energikilder og gå over på fornybart før man kan produsere nok fornybar energi. Man trenger også energi når vinden ikke blåser og sola ikke skinner.

Etter åtte år med sponsorhjelp fra Equinor, må nå Science Museum i London klare seg uten selskapets penger. Foto: Shutterstock

– Parisavtalen sier tydelig at vi skal begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grad, og det er ingen tvil om at et slikt felt vil slippe ut fryktelig mye. Kan du forklare hvordan åpning av et nytt felt samsvarer med målene i Parisavtalen?

– Equinor har satt en klar ambisjon om å være et klimanøytralt selskap innen 2050 og vi er åpen om hvordan vi skal oppnå våre ambisjoner. Rosebank-feltet inngår i det. Det handler også om energisikkerhet i årene framover. Det er vanskelig å si hva morgendagens energimiks vil være, men alle scenarioer viser at man også trenger fossil energi. Derfor er det viktig at oljen og gassen produseres med så lave utslipp som mulig.

– Science Museum er en av verdens fremste vitenskapsmuseer. En ripe i lakken for Equinor og selskapets image som ansvarlig samfunnsaktør?

– Nei, vi anser det som et vellykket samarbeid som vi gikk ut av. Vi er lydhøre for de som har andre meninger om vår virksomhet, og så får vi tåle at det er ulike syn på vår strategi.

– Dere sponser flere museer og kunnskapsinstitusjoner, blant annet norske vitensentre. Hva tjener dere egentlig på slike samarbeid?

– Vi gjør ikke dette for å eksponere oss, men fordi vi ønsker å støtte arenaer som bidrar til at barn og unge blir nysgjerrige på og interessert i å velge en utdanning innen teknologi og realfag. Dette er kompetanse som Norge og industrien trenger. Vi tror at tilnærmingen gjennom lek og spill bidrar til at flere blir interessert i viktige temaer. Men vi er ikke opptatt av å vise fram logoen vår på disse utstillingene.

– Etter bruddet med Science Museum har det blusset opp en debatt om norske vitensentre bør droppe sponsorssamarbeid med Equinor. Gjør noen av argumentene inntrykk på dere?

– Vi er selvfølgelig lydhøre for argumentene de har, og vi tåler at det er ulike syn. Men det stemmer ikke at vi har blandet oss inn i utstillingene til vitensentrene, som noen har hevdet.

– Ja, ifølge en kommentator i Bergens Tidende handler mange av utstillingene ved vitensentrene om hva man selv kan gjøre for å kutte utslipp. Bidrar dere til å flytte fokuset vekk fra oljeleting til hva vanlige folk kan gjøre?

– Den kommentaren svarte faktisk direktøren for Vitensenteret i Bergen selv på, og han sa at vi aldri har forsøkt å påvirke deres utstillinger. Det var vitensenteret selv som rigget utstillingen.

– Kunne dere ha sponset utstillinger med et kritisk søkelys på oljeutvinning?

– Ja, både utstillingen ved Teknisk museum og Vitensenteret i Bergen har et kritisk blikk på fossil energi og at dette er noe vi må redusere. Vi legger ikke føringer for utstillingene.

– Mange oppfatter sponsingen som grønnvasking. Bruker dere kunnskapsinstitusjoner til å framstille dere som grønnere enn dere er?

– Absolutt ikke. Vi er opptatt av at barn og ungdom skal få innblikk i hvor viktig energiomstillingen er, hva som kreves for å få det til, hvilke teknologier som må utvikles, og at de kan bli inspirert til å være med og bidra til gode løsninger og teknologier i framtiden.

– Det er vitenskapelig konsensus om at fossil energi bidrar til klimautslipp. Er det ikke noe litt naturlig ved at vitenskapsmuseer og vitensentre ønsker å opptre i tråd med vitenskapen og derfor dropper Equinor som sponsor?

– Equinor har også en vitenskapelig tilnærming. Vi tror også at klimaendringene er menneskeskapte. Så det er ingen motsetning der.

– Er dere redd for en følgeeffekt, at flere skal droppe Equinor som sponsor?

– Vi opplever at vi er en attraktiv sponsor. Vitensentrene utvikler nytt innhold for å være aktuelle og attraktive, og det koster penger. Da trenger de støttespillere som gjør at de kan realisere prosjektene.

Les også: