Publisert 21. november 2016 kl. 10:27
Den tyrkiske presidenten Recep Erdogan har tatt direkte kontroll over universitetene og har beordret ytterligere 1267 forskere avskjediget og 68 studenter som er på utvekslingsopphold i utlandet utvist fra sine tyrkiske universiteter, rapporterer blant andre Hurriyet Daily News og Scholars at Risk.
Ordren kom 29. oktober, men siden da har ytterligere 70 vitenskapelig ansatte i Istanbul blitt avskjediget. Totalt skal 110000 ansatte har fått sparken og 36000 blitt fengslet etter kuppforsøket 15. juli i år. Begrunnelsen skal være tilknytning til Fethullah Gulen-bevegelsen som er anklaget for å stå bak kuppforsøket.
LES OGSÅ:
Dypt bekymret
Som følge av lovendringen i slutten av oktober vil rektorene ikke lenger bli valgt av de ansatte, men bli direkte utpekt av presidenten. Den europeiske universitetsorganisasjonen EUA har protestert mot både avskjedigelsene og lovendringen, og uttrykker sin støtte til de akademiske miljøene i Tyrkia.
– EUA har mange tyrkiske medlemmer og er dypt bekymret over utviklingen, inkludert den umiddelbare avskjedigelsen av ytterligere 1267 akademikere, og står sterkt bak de internasjonalt anerkjente prinsippene om ytringsfrihet og organisasjonsfrihet, og prinsippene om universiteters autonomi. Uten dette vil høyere utdanning av høy kvalitet og forskning på høyt nivå ikke kunne blomstre, uttaler EUA i en pressemelding.
Positive utviklingstrekk
Den nye lovendringen som strammet inn universitetenes frihet kom kort tid etter at EUA hadde konkludert med at det var positive utviklingstrekk etter de første statlige reaksjonene etter kuppforsøket. Innledningsvis ble 1577 dekaner avskjediget, 4225 vitenskapelig ansatte ble suspendert, 27000 ansatte i utdanningsdepartementet ble avskjediget, og 15 universiteter ble stengt.
EUA konkluderte imidlertid at mye hadde blitt rettet opp i løpet av høsten:
Med ordren som ble offentliggjort i slutten av oktober ble totalt 10000 offentlig ansatte avskjediget. Begrunnelsen er at de anses å være i ledtog med «terrororganisasjoner eller grupper involvert i aktiviteter mot landets nasjonale sikkerhet, eller de som er i kontakt med terroristorganisasjoner- eller grupper».
Kastet ut av sine hjem
Ifølge Scholars at Risk (SAR), som overvåker situasjonen for forfulgte akademikere verden over, har de avskjedigede forskerne fått livstidsforbud mot å søke arbeid som offentlig ansatte, de har fått egne og ektefellers pass inndratt og de vil bli kastet ut av offentlig eide boliger.
– Scholars at Risk er bekymret over bruken av masseavskjedigelser, utvisninger, reiserestriksjoner, utkastelser og andre begrensninger av rettigheter rettet mot forskere og studenter, tydeligvis basert kun på mistanke om tilknytning til en bestemt organisasjon, uttaler menneskerettsorganisasjonen i en pressemelding.
– Selv om statlige myndigheter har rett til å opprettholde orden og svare på legitime bekymringer for sikkerheten, må slike handlinger være i tråd med staters menneskerettsforpliktelser, inkludert de som handler om ytrings- og meningsfrihet.
SAR peker på at Tyrkia er internasjonalt forpliktet til å ivareta ytringsfriheten og den akademiske friheten i landet.
LES OGSÅ: