Publisert 31. mars 2020 kl. 17:26
Den 12. mars kom det en telefon til Forsvarets forskningsinstutt (FFI). Den kom fra Eivind Gransæther, ingeniør og gründer i oljebransjen i Stavanger. Han hadde sett konsekvensen av mangelen på respiratorer i Italia. Gransæther hadde satt seg ned og designet en respiratorløsning for å unngå at Norge havnet i samme situasjon. Tiden var knapp, derfor spurte han FFI om råd og bistand.
Dette fortalte statsminister Erna Solberg på regjeringens daglige pressekonferanse om koronakrisen tirsdag ettermiddag.
– Nå er jo ikke oljebransjen og Forsvarets forskningsinstitutt først og fremst kjent for å lage medisinsk utstyr. Men begge har teknologisk kompetanse i verdensklasse, sa Solberg.
Hun fortalte at FFI, for å ikke tape verdifull tid, finansierte første fase av utviklingen av respiratoren. Med seg på laget fikk de den store norske produsenten av medisinsk utstyr, Lærdal Medical, den norske teknologibedrefiten Servi, samt fagpersonell fra norske sykehus og forsvarets sanitet.
– I dag, knapt tre uker senere, har jeg gleden av å si at produsjonen snart kan starte. Det betyr at vi snart kan forsterke respiratorkapaisteten ved våre sykehus med egne norskproduserte nødrespiratorer. For den nasjonale helseberedskapen ligger det en stor trygghet i dette.
Hun fortalte at produksjonen vil foregår i Kristiansand, og kan starte opp i midten av april. I første omgang skal det produseres 1000 respiratorer, men på sikt kan produksjonen økes vesentlig.
FFI skriver i en nyhetsmelding på sine nettsider at deres rolle har vært å lede, koordinere og kvalitetssikre innovasjons- og utviklingsprosessen fra idé til prototyp, og forberede norske myndigheter på rask anskaffelse og implementering.
– Vi er svært fornøyde med hva vi sammen har fått til på under tre uker. Men først og fremst er vi glade for at vi sammen har greid å ta fram en løsning som kan bidra til å redde liv dersom koronapandemien overgår helsevesenets kapasitet, sier Hanne Bjørk, forskningsdirektør ved FFI, ifølge meldingen.
LES OGSÅ: