Fripro-kutt: ­– Det er dramatisk. Veldig dramatisk!
LUKK

Fripro-kutt: ­– Det er dramatisk. Veldig dramatisk!

Av Julia Loge

Publisert 13. juni 2022 kl. 10:02

Forskningsrådet melder at forskningstildelingen kjent som Fripro kan bli avlyst neste år. Det bekymrer NTNU-professor Magnar Bjørås.

NTNU-professor Magnar Bjørås’ forskning har vært finansiert av Forskningsrådets Fripro-midler siden 2006. Dette er penger som skal gå til kreativ og banebrytende grunnforskning. Nå varsler Forskningsrådet kutt i årets tildeling og at ingen penger lyses ut neste år.

Bjørås leter etter ord for å beskrive sin reaksjon, og lander på «veldig bekymret».

­– Av og til jeg lurer på om vi forskere ikke er flinke nok til å forklare hvordan originale ideer ender opp som innovasjon. Fripro er den viktigste kilden til ny innovasjon i Norge, sier han.

Les mer: Forskningsrådet kutter i tildelinger i år. Ingen nye Fripro-tildelinger neste år.

Fra grunnforskning til innovasjon på to måneder

Da pandemien kom viste han hvordan grunnforskning raskt kan omsettes i innovasjon, for våren 2020 utviklet han og Sulalit Bandyopadhyay en koronatest som sykehusene har brukt. NTNU har tjent minst 42 millioner kroner på testene, og samfunnet kan ha spart enda større summer.  

­– NTNUs koronatest er et kjempefint eksempel på hvordan langsiktig grunnforskning og tverrfaglig samarbeid raskt kan gi en innovasjon av stor betydning for befolkningen, helsetjenesten og samfunnet, sa forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) da han ga Forskningsrådets innovasjonspris til Bjørås og Bandyopadhyay i november i fjor.

Ble bedt om å utsette

– Det handler mye om frivillighet og lidenskap, men samme hvor mye vi jobber, vi må ha penger til å drifte vår virksomhet, sier Magnar Bjørås. Foto: NTNU

Bjørås fikk nye forskningsmidler gjennom Fellesløftet i fjor høst. Da Forskningsrådet kontaktet ham for å spørre om han kunne utsette oppstart, var prosjektet allerede i gang, slik at krisen i Forskningsrådet rammer ikke ham direkte. Men han er bekymret for de yngre forskerne, for blant hans medarbeidere finnes det forskere som kunne søkt Fripro til egne prosjekter.

­– Min virksomhet bidrar til karriereløpet til flere unge forskere, de blir veldig bekymret og tenker på om de skal fortsette innen forskning. Dette er de beste av de beste: framtidens spisskompetanse og de som skal være ryggraden i det beste av norsk forskning.

Hvis det blir enda vanskeligere å få finansiering fra Forskningsrådet, som allerede avslår rundt 90 prosent av søknadene til Fripro og andre store programmer, så er det ikke bare å søke europeiske forskningsmidler i stedet, mener Bjørås.

­– Vi må kvalifiseres på hjemmebane, vi er ikke attraktive for europeiske nettverk hvis vi ikke holder et internasjonalt nivå i Norge.

Legger stein på stein

Nå håper Bjørås at regjeringen får med seg Stortinget på en fullmakt som gir Forskningsrådet rom til å fortsette å gå i minus på enkeltposter.

– Med fundamental forsking bygger du stein på stein, og Norge har mange miljøer som gir veldig viktige bidrag til forskning som gir bedre løsninger og bedre behandlinger, sier Bjørås og lister opp samfunnsområder fra medisin til jordbruk.

­– Det tror jeg vi er altfor dårlige til å forklare, og det er fortvilende med det som har skjedd: Debatten burde handle om noe helt annet, nemlig hvor mye Norge tjener på innsatsen i Fripro, sier Bjørås, og viser blant annet til sin egen koronainnovasjon.

– ­Det er garantert at vi får mange ganger igjen det vi legger inn i Fripro, sier han.

Skjøre nettverk

– Hvis det ikke blir tildeling neste år. Det er dramatisk! Det er veldig dramatisk.

Forskningsmiljøer og grupper er veldig skjøre nettverk, ifølge Bjørås, fordi ansatte jobber på kontrakter og finansieringen hele tiden må vinnes i stadig nye konkurranser. Derfor mener han det får store konsekvenser om midlene ikke lyses ut som forutsatt.

– For mitt byggverk ville dette vært veldig dramatisk. Jeg har flere karrierekandidater, men det er håpløst for meg å overbevise dem om å skulle søke Fripro nå. Det er så gale at de tenker på å slutte med forskning.

Demonstrasjon ved NTNU

Mandag arrangerer Forskerforbundet ved NTNU en «demonstrasjonsaksjon» mot regjeringens forskningspolitikk.

«De politiske prosessene har vært preget av sjokknyheter om dramatiske kutt, utsettelse, kasting av styre og utsagn som posisjonerer forskning og utdanning som et kostnadssluk. Budskapet som er sendt til sektoren har vært at her skal det strammes inn. Samtidig er en helhetlig og langsiktig plan helt fraværende», skriver Forskerforbundet ved NTNU i en pressemelding.

Bjørås er på konferanse om antibiotika på mandag og får ikke deltatt selv, men sier at han vet om mange som skal.

Les også: