– Gratis utdanning er et konkurransefortrinn
LUKK

- Gratis utdanning er et konkurransefortrinn

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 22. november 2013 kl. 09:18

Marianne Aasen (Ap) sier nei til utredning av studieavgift. Hun mener Norge er avhengig av å tiltrekke seg internasjonale studenter.

--gratis-utdanning-er-et-konkurransefortrinn


– Norske studenter betaler skolepenger i USA, men amerikanske betaler ikke i Norge. Det er en urimelighet, sier Torbjørn Røe Isaksen.

Fakta
<

I det nye statsbudsjettet for 2014 varslet Solberg-regjeringen at det skal tas sikte på å innføre studieavgift for utenlandsstudenter fra 2015. Studieavgiften skal gjelde for studenter som er borgere i land utenfor EØS-området og Sveits.

Til Forskerforum sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen at regjeringen vil utrede det fordi Sverige og Danmark har gjort det samme.

– Prinsipielt mener vi det er forsvarlig når mange av våre naboland har gjort det og når norske studenter må betale studieavgifter i utlandet, sa Isaksen.

– Kan gå ut over rekruttering

Det får opposisjonspolitiker Marianne Aasen (Ap) til å reagere. Hun er tidligere leder av og nå medlem i Stortingets kirke-, utdannings- og forskningskomité.

– Det syns jeg er et dårlig forslag. Det er et konkurransefortrinn at det er gratis å studere i Norge. Det å tiltrekke oss mennesker fra hele verden som kan bidra til internasjonalisering, er vi helt avhengig av om vi skal få til utdanningsmiljøer i verdensklasse, sier Aasen.

– Utenlandsstudenter som har studert her og lært å leve med både klima og kultur, og kanskje til om med fått et miljø som gjør at de har lyst til å bosette seg her, kan også være vår inngang til å skape internasjonale forskningsmiljøer. Vi vil aldri ha det navnet som tunge forskningsmiljøer på østkysten av USA har, vi har ikke en gang engelsk som vårt språk. Dermed er det å gjøre seg enda mindre attraktiv enn i dag, et dumt grep.

Skal man opprette et byråkratisk system for å ta inn penger og dele det ut igjen?

– Kutt byråkrati

Da Sverige innførte studieavgift i 2011, sank antallet utenlandsstudenter fra 16 600 til 1 280 studenter fra det ene året til det andre. Motstandere ved institusjonene pekte på at reformen gikk kraftig ut over internasjonaliseringen ved universitetene og høyskolene. Fortsatt sliter lærestedene med å øke den internasjonale rekrutteringen. En undersøkelse fra Högskoleverket konkluderte med at reformen også førte til mye merarbeid for institusjonene. 

Torbjørn Røe Isaksen mener at en eventuell nedgang i søkertall skal kompenseres med å innføre stipendordninger for utenlandsstudentene. Det syns Marianne Aasen er en dårlig idé.

– Hva er vitsen da? Skal man opprette et byråkratisk system for å ta inn penger og dele det ut igjen? Jeg skjønner ikke hva man skal spare på det. Et sånt grep bygger barrierer og gjør det mindre attraktivt å studere i Norge. Andre land har gjort dette fordi de har kunnet ta inn mye penger på det og har vært i en presset økonomisk situasjon, men det er ikke tilfellet i Norge. Regjeringen har lovet å kutte byråkrati, og da har jeg et forslag: De kan la være å utrede dette.