Publisert 16. september 2020 kl. 00:47
Mens noen får ekstra sett med skjerm og kontorstol til hjemmekontoret levert på døren av arbeidsgiver, må andre nøye seg med laptop og sin egen kjøkkenstol.
Som Forskerforum har fortalt, tilbyr Oslomet sine ansatte ekstra møbler og teknisk utstyr kjørt hjem til hjemmekontoret.
Professor Elisabeth Gording Stang fortalte til Forskerforum satt hele våren bøyd over den lille PC-en sin i en krok på soverommet.
– Det kunne ikke fortsette slik, sa Gording, som nå har fått både skjerm, tastatur, kamera, ny stol og regulerbart arbeidsbord til hjemmekontoret.
Men i Bergen sitter Kristin Lofthus Hope fortsatt hjemme foran en liten PC-skjerm. Førsteamanuensisen ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) og hennes kolleger har blitt sterkt oppfordret til å ha hjemmekontor ut denne uka på grunn av det høye smittetallet i Bergen.
– Jeg regner med jeg må kjøpe skjerm privat. For slik situasjonen ser ut, kommer jeg til å bruke mye hjemmekontor. Jeg må ha utstyr som er hensiktsmessig, sier Hope, som er hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved HVL.
Høyskolen har ikke noen felles politikk for utstyr til hjemmekontor. Kommunikasjonssjef Svein Ove Eikenes opplyser at dette avklares med nærmeste leder.
Ifølge Hope har høyskolen lagt seg på en restriktiv linje.
– Jeg synes det burde vært bedre tilrettelagt. Oslomet har lagt seg på en bedre linje. Det sliter på folk når de ikke har en god arbeidsstilling, når de sitter ved kjøkkenbord og mangler kontorstol. Det ligger mye helse i legge til rette for folk, sier hun.
Forskerforum har gjort en rundspørring blant 16 høyskoler og universiteter. Praksisen for hjemmekontorutstyr varierer. Syv gir uttrykk for at de denne høsten som hovedregel ikke tilbyr ekstra hjemmekontorutstyr.
Dette gjelder Universitetet i Stavanger, Universitetet i Sørøst-Norge, Norges Handelshøyskole, Nord universitet, Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Volda, Universitetet i Agder
Hvis du trenger stor skjerm til hjemmekontoret, må du hente den som står på kontoret ditt på campus.
Andre, som Universitet i Oslo og Høgskulen på Vestlandet, sier at dette er noe den ansatte eventuelt avtaler med nærmeste leder.
Andre igjen har har ordninger for utlån og hjemkjøring av utstyr. Høyskolen i Innlandet opplyser for eksempel at de låner ut arbeidsstol og hev-senk-kontorpult. I noen tilfeller, hvis det er «dokumentert behov for tilrettelegging», kan det være aktuelt å låne ut dockingstasjon, ekstra pc-skjerm, tastatur og mus, opplyser høyskolen.
Universitetet i Bergen opplyser også at de kjøper inn ekstra skjermer, tasturer og datamuser til hjemmekontor. Dette kan også kjøres hjem til folk.
«Vi har i stor grad stilt stoler og skjermer til disposisjon», opplyser NTNU.
Også Høyskolen Kristiania, som er eneste private høyskole i vårt utvalg, tilbyr ansatte som kun har hjemmekontor stol, PC-skjerm, tastatur og mus. Dette kan sendes med bud.
Se hele oversikten over praksisen ved de 16 institusjonene her.
Organisasjonsdirektør Tage Båtsvik ved Høgskulen på Vestlandet minner om at det nå bare er midlertidig, i ti dager, at de ber folk om å ha hjemmekontor. De ønsker vanligvis at alle, bortsett fra ansatte i risikogruppen, skal jobbe på kontoret sitt. I denne omgang har høyskolen vurdert at det holder å ta med seg laptopen hjem.
– Dette er jo andre nedstenging, det kan komme flere. Det kan jo bli behov for utstyr til hjemmekontoret senere?
– Vi tar ikke utgangspunkt i at dette er en situasjon som vil vedvare. Vi håper og tror at Bergen kommune får det resultatet som gjør at folk kan returnere, sier Båtsvik.
– Burde dere ikke tilrettelagt for hjemmekontor også?
– Vi har ikke det som utgangspunkt. Vi vil ha folk tilbake på arbeidsplassen. Det er anledning til å jobbe hjemmefra, men uten dobbelt opp med utstyr.
Helseminister Bent Høie oppfordret i august arbeidsgivere til å tilrettelegge for hjemmekontor to til tre ganger i uken for å avlaste kollektivtransporten.
– Hvorfor gjør dere ikke det?
– Vi går ikke inn i den diskusjonen nå. Det krever en prosess og utredning. Det er helt andre vilkår det er snakk om hvis man skal etablere hjemmekontor som permanent ordning. Vi skal tilbake til en situasjon der flest mulig jobber på arbeidsplassen, sier Båtsvik.
Også Helsedirektoratet anbefaler hjemmekontor der det er mulig for å avlaste kollektivtransporten
Leder Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet har tidligere sagt at hjemmekontorordningen må inn i ordende former. Hun mener arbeidsgiverne må ta inn over seg at arbeidsmiljøloven også gjelder for hjemmekontor.
Til Forskerforum sier nestleder Kristin Dæhli:
– Arbeidsgiver må tilrettelegge for at det er hensiktsmessig å jobbe for den som jobber hjemme. Og det er ikke alltid så greit å bare hente med seg en stol på kontoret og ta med på buss eller trikk. Nå er vi også i en situasjon der noen jobber litt hjemme og litt på kontoret for å holde smitten nede. Det blir krevende for mange å flytte kontorutstyr fram og tilbake
Hun fortsetter:
– Jeg mener hver enkelt virksomhet må bli enig med sine ansatte om hvordan den ansatte kan utføre jobben sin, også hjemmefra. Det kan gjøres på ulike måter, for eksempel ved at man kjører ut utstyr eller gir et tilskudd.
Les også: