– En forsker med stor formidlingsevne. Vi ble bergtatt
LUKK

– En forsker med stor formidlingsevne. Vi ble bergtatt

Av Liv Rønnaug Lilleåsen

Publisert 1. mars 2018 kl. 18:52

Arkeolog og forsker, Jan Magne Gjerde fikk Hjernekraftprisen i dag.

Torsdag ettermiddag ble Hjernekraftprisen 2017 delt ut, en årlig pris hvor Forskerforbundet belønner god formidling av forskningens betydning for samfunnet.

Årets prisvinner er forsker og arkeolog ved UiT Norges arktiske universitet som får prisen for hans formidlingskunst om bergkunst.

En verdig vinner, sier juryleder og tidligere forskningsminister, Tora Aasland.

– Han er en forsker med stor formidlingsevne. Vi ble bergtatt! Vi ble fascinert av det han leverte om fortellingen om bergkunsten og om forholdet mellom kultur og natur. 

I tillegg til heder og ære får Gjerde også 40.000 kroner.

Viser samspillet med naturen

44-åringen har forsket på bergkunst fra steinalderen med bidraget «Berg, bjørner og landskap». Her har han sett hvordan bergkunsten samspiller med naturen, omgivelsene rundt og at man bruker elementer i selve berget som et slags lerret.

Helleristningene i Alta, som er på UNESCOs Verdensarvliste, er et prakteksempel, hvor man ser hvordan lyset kan endre hele oppfatningen av bergkunsten.

Er man på rett sted til rett tid, dukker to bjørnefigurer opp når sola er på ett bestemt sted:

Deler 2.plassen

I tillegg til Gjerde hedres også fire andre forskere for deres arbeid og formidlingsevne. Disse deler andreplassen og får 20.000 kroner hver.

PRISVINNERNE: Torsdag ettermiddag i Forskerforbundets lokaler i Oslo ble Hjernekraftprisen 2017 delt ut. Christian A. Klöckner (t.v.) og Laura Sommer (ikke til stede) fra NTNU, Bent Christen Braskerud fra Oslo kommune, juryleder Tora Aasland, hovedvinner Jan Magne Gjerne og Jørgen Haave (t.h.) fra Telemark Museum. FOTO: Liv Rønnaug B. Lilleåsen

Dette er:

  • Laura Sommer og Christian A. Klöckner ved NTNU for bidraget «Pollution Pods – Art as a motor of climate change action».
  • Bent Christen Braskerud fra Oslo kommune med bidraget «Varmere, våtere, villere – bedre?».
  • Jørgen Haave fra Telemark Museum for bidraget «Ibsens kjøkken».

– Det veldig hard konkurranse i år, og derfor valgte vi å dele prisen. Jeg tror vi aldri har fått inn så mange bidrag før. Det er vi veldig fornøyde med. Vi håper enda flere prøver seg igjen til neste års pris, sier Aasland.

Hjernekraftprisen ble for første gang lyst ut i 2013, og årets pris er den femte i rekken. Prisen har som mål å synliggjøre betydningen av forskning og utviklingsarbeid (FoU) og hva slags betydning kunnskapsutvikling har for vår fremtid, både innen velferd, næringsliv og samfunnsutvikling.