Høyesterett skal definere hjemmekontor – får betydning for forskere
LUKK

Høyesterett skal definere hjemmekontor - får betydning for forskere

Av Lina Christensen

Publisert 13. august 2024 kl. 14:56

Høyesterett skal definere skillet mellom arbeid og fritid på hjemmekontoret.

Skillet mellom jobb og fritid er ikke alltid like klart på hjemmekontoret. Men spørsmålet kan bli klarere når Høyesterett tirsdag og onsdag denne uken skal definere hva som anses som hjemmekontor. Saken skal avgjøre om man er omfattet av yrkesskadeerstatning når man jobber hjemmefra eller ikke.

I dag gjelder loven «yrkesskader som oppstår mens arbeidstakeren er i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden».

Annonse

Bakgrunnen for saken er en lege som falt og skadet ankelen på hjemmevakt i juli 2018 da hun skulle spise lunsj på terrassen. Fotskaden gjorde kvinnen 50 prosent ufør.

Hun krevde godkjenning av yrkesskade, noe Nav avslo. Trygderetten kom deretter under dissens fram til at legen ikke var «i arbeid» i lunsjpausen. Borgarting lagmannsrett kom imidlertid til motsatt konklusjon, også her under dissens. Regjeringsadvokaten anket saken på vegne av Nav. Nå har saken altså nådd helt til Høyesterett.

Ettersom saken kan få betydning for langt flere yrkesgrupper enn leger, har hovedorganisasjonen Akademikerne bedt om å være part til støtte for legen. For vitenskapelige ansatte i særlig uavhengige stillinger, der stillingen innebærer mye selvstendighet og fleksibilitet, kan dommen få spesiell betydning.

– Saken vil få stor betydning for forskere i uavhengige stillinger der arbeidsgiver i stor grad aksepterer et annet arbeidssted enn ordinær kontorplass, sier advokat Tom Sørum til Forskerforum.

Han skal representere Akademikerne i saken.

– Saksforholdet er i utgangspunktet konkret knyttet til en beredskapsordning på et sykehus. Men vi forventer at Høyesterett vil si noe mer generelt om yrkesskadedekning på hjemmekontor i sin alminnelighet og hvilke krav som gjelder når en hjemmekontorordning anses etablert.

Akademikerne mener yrkesskadeerstatning også bør gjelde på hjemmekontoret.

– Mitt og Akademikernes standpunkt er at man bør få samme dekning i situasjoner der arbeidsstedet er midlertidig flyttet som man får på det ordinære kontoret, sier Sørum.

Les også: