Kinesiske forskere på konferanse i Kristiansand kan utgjøre sikkerhetsrisiko
LUKK

Kinesiske forskere på konferanse i Kristiansand kan utgjøre sikkerhetsrisiko

Av NTB/Julia Loge

Publisert 2. august 2024 kl. 09:21

Flere kinesere som skal delta på en konferanse i Kristiansand, har tilknytning til forskningsinstitusjoner som utgjør en mulig sikkerhetsrisiko, skriver Fædrelandsvennen.

Universitetet i Agder (UiA) er medarrangør av forskningskonferansen ICIEA 2024, som finner sted i Kristiansand i begynnelsen av august. Hovedarrangøren er IEEE Industrial Electronics Chapter of Singapore.

Temaene for konferansen er blant annet kunstig intelligens, robotikk og nettverks- og kommunikasjonsteknologi.

Tette bånd til kinesisk forsvar

Fædrelandsvennen har gjennomgått nettstedet til konferansen og identifisert minst 24 deltakere tilknyttet kinesiske forskningsinstitusjoner som er kjent for sitt tette bånd til landets forsvar, forsvarsindustrien, landets kommunistparti eller sikkerhets- og etterretningstjenestene.

– Det er lett at dette bare blir et sikkerhetsspørsmål. For oss handler dette om vitenskapelig samarbeid som det er viktig for våre forskere å delta i, sier informasjonssjef Jan Arve Olsen ved UiA.

Han opplyser at de har henvendt seg til både PST og Kunnskapsdepartementet for å få råd, og er henvist videre til Utenriksdepartementet. Konferansen skal ikke finne sted på campus.

PST ønsker ikke å kommentere selve konferansen, men har lenge advart mot kinesiske etterretningstrusler i Norge.

«Anklagene fra visse norske institusjoner er ikke annet enn grunnløse baktalelser og ærekrenkelser», skriver den kinesiske ambassaden i en epost til avisen.

Fortsetter som medarrangør

Universitetet i Agder opplyser at de har gjort risikodempende tiltak, og at de ikke kommer til å trekke seg som medarrangør.

 – I forkant av konferansen har deltakere fra UiA derfor fått en oppfriskning om eksportkontroll og om hvordan de skal forholde seg til mulig kontakt fra utenlandsk etterretning, sier fungerende universitetsdirektør Øivind Dagsvik Eskedal ved UiA i en nyhetsmelding.

– I sum mener vi at vi som universitet har landet på en fornuftig løsning i det krevende krysspresset mellom myndighetenes oppfordring til internasjonalt samarbeid på den ene siden, og krav til varsomhet på den andre. Vi har også den akademiske friheten å beskytte, sier Eskedal. 

  • Les også: