Kjerkol kaller plagiatpåstander absurde, men innrømmer feil
LUKK

Kjerkol kaller plagiatpåstander absurde, men innrømmer feil

Av NTB

Publisert 22. januar 2024 kl. 08:48

Ingvild Kjerkhol sier at etter en ny gjennomgang av masteroppgaven, har hun funnet feil som ikke burde skjedd.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) forteller til VG at hun har sett på tekstlikhetene som mediene har påpekt sammen med sin medstudent.

– Vi ser nå at formuleringer på to steder ble stående igjen – og da uten referanse til tidligere oppgave. Det burde ikke skjedd.

Annonse

Hun forklarer at tekstlikhetene kom fra en tidligere versjon av oppgaven, hvor de hadde med en drøftingsdel der de gikk gjennom deres funn og konklusjoner opp mot tidligere oppgaver.

Helseministeren er tydelig på de har brukt egne funn i masteroppgaven.

– Dataene vi baserer oss på i oppgaven, er samlet gjennom intervjuer med våre informanter, analysert av oss, og drøftingen og konklusjonene er våre. Våre informanter er avdelingsledere i hjemmetjenesten, forteller hun.

Reagerer på plagiatpåstander

Kjerkol bruker tøffe ord om påstandene om at hun har funnet opp informanter i masteroppgaven sin.

– Det har vært absurd å forholde seg til påstander om informanter som ikke finnes, sier Kjerkol til Dagbladet.

En av de sterkeste påstandene har vært at hun og medstudenten ikke har intervjuet de fire informantene hun mener å ha brukt, noe blant annet VG har omtalt.

Førsteamanuensis Thomas Laudal ved Universitetet i Stavanger har lest masteroppgaven og gått ut med støtte til Kjerkol, ettersom han mener det ikke kvalifiserer som alvorlig plagiat.

– Jeg er glad for at noen faktisk leser hele oppgaven på 121 sider. Jeg står inne for oppgaven vår, og det er godt å se at dataanalysen vår oppfattes som solid og godt forklart, sier Kjerkol.

Til Adresseavisen sier Laudal at det til sammen dreier seg om «rundt 1 prosent plagiat», og at det ikke ville hatt noen innvirkning om han skulle gitt karakter som sensor.

– Kjerkols oppgave er god og handler om en problemstilling som står på egne bein og står trygt på egne data. Det er helt åpenbart etter å lest oppgaven. Likeledes er det åpenbart at to setninger om informanter er kopiert, men de tar ikke vekk noe fra slutningene og resultatene som hun har fått fram i oppgaven, sier han.

Laudal har vært engasjert i Arbeiderpartiet i Stavanger og sto på partiets liste i kommunen i 2007 og 2011.

Nord universitet: Uklart når konklusjon kommer

Mandag møtes ledelsen ved Nord universitet for å gjennomgå masteroppgaven. De vil sjekke plagiatpåstandene, men det er ikke ventet at det kommer en konklusjon fra deres side på mandag.

Kjerkol har påpekt at hennes masteroppgave gikk gjennom sensuren ved Nord universitet. Hun sier hun tenker det er fint at universitetet skal se på teksten på nytt.

Kommunikasjonssjef Andreas Førde ved universitetet sier til TV 2 at det er en svært spesiell sak.

– I og med at det er så stor interesse, er det viktig at vi gjør dette ordentlig. Men hvordan vi skal gjøre det, kan vi ikke svare på nå, sier Førde.

Regjeringens andre plagiatsak

Statsminister Jonas Gahr Støre har snakket med helseministeren etter avsløringen.

– Jeg har snakket med Ingvild Kjerkol om opplysningene om hennes oppgave, som har kommet fram i helgen. Nå er det viktig å få full oversikt i denne saken. Jeg forstår at Nord universitet skal se på saken, og det er bra, skriver han i en epost til NTB.

Fredag kveld gikk forsknings- og høyere utdanningsminister Sandra Borch av etter avsløringer om en rekke tekstlikheter i hennes masteroppgave.

Ber folk unngå å forhåndsdømme

Tidligere Ap-politiker Raymond Johansen ber folk unngå å forhåndsdømme Kjerkol.

– Det er veldig viktig at det ikke er forhåndsdømming, og at det nå er en skikkelig gjennomgang. Så tror jeg at vi skal overlate det til andre enn oss å vurdere, sa den tidligere Oslo-byrådslederen da han søndag deltok i TV 2s Avisrunden sammen med næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

– Men det er klart at disse sakene er krevende og uheldige, sa han videre.

Vestre mener det er bra at det kommer kritiske spørsmål og at ting kommer fram. Kjerkol må svare på de spørsmålene blir stilt, påpeker han. Han understreker samtidig at politikere ikke maskiner, men vanlige mennesker som også gjør feil.

– Så vi må også passe på terskelen i samfunnet også. Det må ikke bli helt umulig å være politiker, sier Vestre.

– Derfor er det også viktig at vi har en debatt om tillit. En debatt om hva som er rett og galt. Og når sånne saker kommer opp, så bidrar de det gjelder å belyse dem så godt som mulig så kan folk gjøre seg opp en mening selv, sier han.

  • Les også: