Publisert 20. august 2021 kl. 11:57
Bråket rundt den private, kristne NLA Høgskolen fortsetter.
Høyskolen har blant blitt anklaget for å begrense den akademiske friheten på grunn av deres verdidokument. Her står det blant annet: «Ekteskapet mellom mann og kvinne er i den tradisjonen NLA står i forstått som bærende norm i samlivsetikken».
Ansatte har fortalt at verdidokumentet bidrar til selvssensur. At de har blitt kalt inn på teppet for uttalelser de har kommet med og at de unngår sensitive temaer i undervisningen.
Nå har en sakkyndig komite vurdert høyskolen. De har konkludert med at den ikke oppfyller alle gjeldende krav for akkreditering som høyskole. Det innebærer at de risikerer å miste statusen som høyskole. Det statlige organet Nokut skal avgjøre saken i oktober. Hvis de er enige i innstillingen, får høyskolen to år på seg på å rette opp manglene. Hvis de ikke klarer det, mister de høyskoletatusen.
Det vil i så fall innenbære at de kan fortsette å tilby høyere utdanning. Men at ikke lenger selv opprette nye studietilbud, men må søke Nokut om dette.
Nokut skriver i en pressemelding at høyskolen i 2019 ble varslet om at de ville revidere akkrediteringen som høyskole.
Bakgrunnen var at de over lengre tid hadde registrert ulike bekymringsmeldinger om NLA Høgskolens praktisering av prinsippet om akademisk frihet.
I tillegg skyldtes det at tilgjengelig offentlig informasjon, som evalueringer i Forskningsrådet og data fra Database for høyere utdanning, indikerte lav og synkende FoU-produksjon (forskning og utvikling), skriver Nokut.
Komiteen konkluderer med at enkelte av kravene til en høyskole ikke er oppfylt. Det handler ikke bare om akademisk frihet.
Komiteens innstilling er nå oversendt NLA Høgskolen for offentlig uttalelse.
Kilde: Nokut
Les også: