Kulturdepartementet: Ingen krisepakke til museene nå.
LUKK

Kulturdepartementet: Ingen krisepakke til museene nå.

Av Julia Loge

Publisert 20. mars 2020 kl. 15:27

– Gjennom de generelle tiltakene tar staten på seg et sterkt utvidet ansvar for kostnadene ved permitteringer, svarer statssekretær Knut Aastad Bråten.

Landets nest største kunstmuseum, Kode museum i Bergen, har allerede permittert over halvparten av de ansatte fordi de måtte stenge på grunn av koronaviruset og fordi de annser turistsesongen som tapt, selv om Norge åpner opp igjen.

Kulturdepartementet har lovet en krisepakke til den delen av kultur- og idrettslivet som ikke får omfattende statlig støtte, men statssekretær Knut Aastad Bråten vil ikke love en tilsvarende pakke til Kode og andre museer som har minst 50 prosent offentlig støtte i inntektene sine.

– Vi har forståelse for at koronatiltakene skaper uro i museumssektoren, og vi skjønner at noen institusjoner kan få det vanskelig om dette blir langvarig. Kulturdepartementet vil følge utviklingen nøye, men tidspunktet er ikke inne for å vurdere en egen «krisepakke» for museene, skriver Bråten i en e-post til Forskerforum.

– Vi tillater oss også å minne om at gjennom de generelle tiltakene som allerede er vedtatt, tar staten på seg et sterkt utvidet ansvar for kostnadene ved permitteringer, fortsetter Bråten.

– Koronaviruset har skapt en utfordrende situasjon for hele Kultur-Norge. For museene rammer dette ulikt, og mye er avhengig av hvor lenge museene er stengt for publikum. De museene som har mye aktivitet tuftet på billettinntekter og salg av varer og tjenester av ymse slag, vil måtte ta grep for å redusere kostnadene. Dette er et ansvar som ligger hos styret og ledelsen ved den enkelte institusjon. Museene har som kjent et bredt spekter av oppgaver, og mye av dette vil kunne drives videre selv om museet er stengt for publikum. Vi er kjent med at flere museum gjør omprioriteringer ved å styrke funksjoner og tiltak som kan gjennomføres innenfor det handlingsrommet de har i den situasjonen vi står i nå, skriver Bråten.

  • Les mer: