Av Forskerforum
Publisert 18. september 2017 kl. 13:01
Det er Forskningsrådet som har bestilt undersøkelsen av folks tillit til forskningen, og resultatene er nedslående, skriver Aftenposten.
Direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen, sier til Aftenposten at det er utrolig viktig å ta resultatene alvorlig.
– Det handler om at vi ikke greier å formidle kompleksiteten i forskning – at forskningen sjeldent bare har ett, klart svar. Dessuten må vi anerkjenne at forskning på vanskelige politiske områder og prosesser med mye samfunnsdebatt, ofte vil mistenkeliggjøres, sier Røttingen.
Kritiserer mediene
Han er dessuten kritisk til medienes framstillinger av forskning.
– Altfor mange forskningsnyheter presenteres ukritisk og ensidig. Mediene og journalister må i større grad kunne vise til kilder og gjerne også forskningsmiljøer som har ulike meninger. I ettertid kan det vise seg at minoritetsmiljøene hadde rett, mener Røttingen.
Forskningsleder ved Cicero senter for klimaforskning, Bjørn Samset, sier til avisen at konsekvensen av tillitsbrudd mellom forskere og befolkningen forøvrig, er at vi som samfunn ikke handler klokt.
– Dersom en statsråd, som skal planlegge for Norge ti år frem i tid, ikke tror på menneskeskapte klimaendringer, så vil vi ikke få tilrettelagt bedre drenering i byer eller flomsikre rasutsatte bygder. Det kan være alvorlig, sier han.