Publisert 1. juni 2021 kl. 15:37
Munchmuseet leter etter 20 nye kunstteknikere til en såkalt «arbeidspool». På søndag gikk søknadsfristen for stillingene ut.
Ifølge utlysningen vil kvalifiserte teknikere «få tildelt oppdrag etter tilgjengelighet og kompetanse». I tillegg må de være registrert som foretak med organisasjonsnummer. Siden de ikke ansettes, er de ikke omfattet av arbeidsmiljøloven. I stedet må de sørge for egen forsikring. De har heller ikke rett på pensjon og sykepenger.
Det er nettstedet Subjekt og Klassekampen, som har omtalt saken.
Også ved Nasjonalmuseet bruker de ofte selvstendig næringsdrivende til å pakke, montere og flytte kunst. Museet opplyser til Klassekampen at de har ti fast ansatte kunstteknikere og 31 oppdragsavtaler med ulike teknikere.
Nå får de to kunstmuseene kritikk for måten de skaffer arbeidskraft.
– Museene tenker kanskje at dette er den enkleste måten å gjøre det på, men de er institusjoner med et stort samfunnsansvar som får millioner av kroner fra stat og kommune. Det må være mulig å lage ryddige og trygge arbeidsforhold hvor arbeidstakere har rettigheter, sier Johanne Laache, nestleder i Unge Kunstneres Samfund (UKS) til Klassekampen.
Direktør i Munchmuseet Stein Olav Henrichsen forteller til avisen at de nå vurderer å endre på praksisen.
– Nå må vi gå gjennom dette på nytt og se om det vi gjør er fornuftig og riktig og en god måte å ta vare på folk på, sier han.
Det har Nasjonalmuseet derimot ingen planer om å gjøre.
«Dette er en vanlig tilknytningsform i norsk arbeidsliv, og Nasjonalmuseet bruker denne tilknytningsformen der partene finner dette hensiktsmessig», skriver Miriam Nordgård, konstituert avdelingsdirektør for administrasjonen, til avisen.