Publisert 1. februar 2019 kl. 14:46
– Jeg har ikke egne ressurser og økonomi til det. Jeg får ikke støtte fra Forskerforbundet, og da blir risikoen veldig stor. Og så orker jeg ikke å bruke tid og krefter på dette, sier Langeland til Forskerforum.
Den avskjedigede historieprofessoren Nils Rune Langeland tapte søksmålet mot staten, der han krevde å få tilbake jobben sin ved Universitetet i Stavanger. Nå har han bestemt seg for at han ikke kommer til å anke dommen fra Oslo tingrett.
Forskerforbundet, som er Langelands fagforening, sa nei til å gi han advokathjelp blant annet fordi de vurderte sjansene hans for å vinne frem som små.
Langeland sier:
– Og så har jeg ikke troen på systemet. Jeg oppfatter dommen som et bestillingsverk fra staten. De ville ha en symbolpolitisk straffedom, og så fikk jeg plaster på såret ved at jeg slapp å betale saksomkostninger, sier Langeland.
Han viser til at staten avviste hans tilbud om å inngå forlik.
– Rettssaken har vel vært en stor belastning for deg? Har det spilt inn?
– Ja, i den forstand at jeg er sliten og ikke orker mer. Jeg må rett og slett tenke på meg selv. Det har vært en ekstrem belastning, antakelig mye større enn det jeg klarer å skjønne nå.
Under rettssaken ble Langeland blant annet konfrontert med seksualiserte meldinger som Langeland hadde sendt til kvinner. Vitner fortalte om en rekke episoder der Langeland hadde oppført seg ufint under alkoholpåvirkning.
–Hva skal du gjøre fremover?
– Jeg har fått et stipend fra NFFO (Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, journ. anm.) til et bokprosjekt. Og så får jeg vel søke jobber. Men jeg tror sjansen er veldig stor for at jeg har fått yrkesforbud.
Stipendet Langeland har fått er er på 10 månedsverk, tilsvarende 270 000 kroner.
– Det har vært nok oppstyr rundt Langeland nå, sier Langelands advokat Kjell M. Brygfjeld.
Han avviser at dommen er så klar at det er vanskelig å gå videre med den.
– Det vil jeg ikke si. Det er absolutt elementer i dommen det er god grunn til å få overprøvd. Spesielt betydningen av AKAN-avtalen, sier Brygfjeld, med henvisning til rusoppfølgingsavtalen Langeland inngikk med sin arbeidsgiver.
–Her ga retten oss prinsipielt medhold, men valgte å tolke retningslinjene til Universitetet i Stavanger i en spesiell retning. Og det er flere andre elementer som hadde fortjent en overprøving, men det får bli ved en annen anledning.