Av NTB
Publisert 12. september 2024 kl. 14:28
– Jeg vil gratulere alle studenter og ansatte ved Høgskolen i Innlandet på denne historiske dagen. Gjennom denne prosessen har de vist at høyskolen har den kvaliteten som skal til for å kunne bli universitet, sier Nokut-direktør Kristin Vinje i en pressemelding.
Det er Kongen i statsråd som formelt godkjenner nye universiteter, men i praksis er det regjeringen.
Hvis søknaden fra Høgskolen i Innlandet (HINN) godkjennes, blir institusjonen Norges ellevte universitet.
HINN leverte søknaden om akkreditering som universitet til Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) i desember 2022. Søknaden har blitt vurdert av en sakkyndig komité som har sett på om høyskolen oppfyller krav til blant annet utdanning, forskning og formidling som stilles til universiteter, fastsatt i lov og forskrifter.
Komiteen leverte sin rapport i juni i år. Den konkluderte med at alle krav til universitetsakkreditering er oppfylt.
– En universitetsakkreditering er et kvalitetsstempel og har ingen utløpsdato, så kravene som stilles til forskning, utdanning og formidling er høye. HINN har jobbet målrettet over mange år for å nå kravene, og resultatet ser vi i vurderingene og tilbakemeldingene fra den sakkyndige komiteen, sier Vinje.
HINN-rektor Peer Jacob Svenkerud sier at mange har jobbet hardt for denne anerkjennelsen.
– Med universitetsstatus innfrir vi vårt viktigste strategiske mål. Vi er kjempestolte, og klare til å vise oss statusen verdig, sier han.
Forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp) omtaler Nokut-godkjenningen som en milepæl for HINN.
– Nå skal vi behandle søknaden om universitetsstatus i regjering, men i dag vil jeg gi en honnør til alle på høyskolen for det grundige arbeidet som er gjort, sier Hoel.