Av Julia Loge
Publisert 7. februar 2018 kl. 10:50
– Den første jobben vår nå, er å få tak i noen som kan se på dette og vurdere det. Dette er jo en av de store sakene, og det blir en viktig avgjørelse vi skal ta om vi skal gå den veien. Så det er ikke noe vi gjør på et halvår. Dette vil naturlig nok ta litt lenger tid, sier minister for forskning og høyere utdanning, Iselin Nybø, til Uniforum.
I regjeringsplattformen står det at regjeringen vil «ta initiativ til en mulighetsstudie for å se på ulike tilknytningsformer for universitets- og høyskolesektoren, som for eksempel foretaksmodellen, for å sikre mer uavhengige institusjoner».
I dag er universiteter og høyskoler som statlige forvaltningsorganer med utvidede fullmakter.
Delte meninger
Til Forskerforum har Nybø tidligere sagt at hun ikke har en oppfatning om hvilken tilknytningsform som er best egnet.
– Nå skal vi ta en ordentlig vurdering, og jeg syns det er litt farlig hvis du går inn i en prosess og har bestemt deg på forhånd, sa Nybø tidligere denne uken.
Rektor ved Universitetet i Bergen (UiB), Dag Rune Olsen, ønsker velkommen tilknytningsformer som gir økt autonomi gjennom større avstand mellom departementet og universitetene. Han trekker også fram at en endret modell vil gjøre det lettere for universitetene å ta opp lån, fastsette lønn utenfor lønnstrinn og selge eiendommer, skriver Khrono.
Vurdert tidligere
I 2104 ville flere av utdanningsinstitusjonene på Vestlandet foreslå en foretaksmodell inspirert av helseforetakene. Den gangen ønsket de å lage et overordnet organ heller enn å gå inn i fusjoner. Siden har flere av høyskolene på Vestlandet fusjonert i stedet.
Posten, Vinmonopolet og Telenor er eksempler på andre enheter som har blitt gjort om til foretak de siste årene. Dermed har også fagforeningene der byttet motpart og fått Spekter som arbeidsgiverforening.
Les mer: