– Omstridte respiratorer er kun en nødløsning
LUKK

– Omstridte respiratorer er kun en nødløsning

Av Julia Loge

Publisert 1. april 2020 kl. 22:22

Sykepleierne frykter at nybestilte nødrespiratorer kan skade koronapasienter. – Bedre enn ingenting, svarer Forsvarets forskningsinstitutt.

Sykepleiere og leger kom raskt med hard kritikk mot de 1000 nye respiratorene regjeringen har bestilt, som blant annet Forsvarets forskningsinstitutt har bidratt til å utvikle.

Kritiske sykepleiere

Paula Lykke, leder for intensivsykepleiernes faggruppe, sier til bladet Sykepleien at nødrespiratorene kan brukes i korte perioder på ellers friske pasienter, men ikke bør brukes på koronapasienter som ofte utvikler akutt lungesviktsykdom. Hun frykter også at respiratorene, som beskrives som en maskin som trykker på en ventilasjonsbag, kan gi alvorlige skader.

– Man har ikke kontroll på hvor mye eller med hvor stort trykk man «gir» luft til pasienten. Det er fare for «auto-peep», det vil si luft blir fanget i lungene, forklarer Lykke.

Sykepleierne mener også at det ikke finnes nok intensiv- og anestesisykepleiere til å bemanne 1000 nye respiratorer.

Bedre enn ingenting

Nå forsvarer statsminister Erna Solberg respiratorene.

– Det er hvis vi ikke har nok av det andre. Derfor har vi noe som kan hjelpe, istedenfor å ikke ha noe. I så måte er dette kritikk som er på siden av budskapet, sier Solberg til NTB.

Også FFIs forskningsdirektør, Hanne Bjørk, sier at nødrespiratoren er en beredskapsløsning som skal redde liv hvis kapasiteten ved norske sykehus blir sprengt.

– Løsningen vår er designet for å kunne avlaste helsepersonell dersom alternativet er enten manuell bagging, eller ingen tilgjengelige hjelpemidler, understreker Bjørk. – Den er automatisert slik at den i en krise med veldig mange respirator-pasienter samtidig, kan avlaste de som kan få tilstrekkelig hjelp gjennom nødrespiratoren.

Ifølge pressemeldingen har for eksempel Helse Sør-Øst allerede bestilt rundt 400 fullskala respiratorer fra utlandet, men leveringstiden på disse er svært usikker fordi mange land samtidig har bestilt respiratorer på grunn av koronakrisen.

Ifølge FFI er kravet til helsepersonell som skal betjene nødrespiratoren mindre enn kravet til bruk av avanserte respiratorer på de mest alvorlig syke pasientene og en egen opplæringspakke blir utviklet.

Flere tester nye metoder for nødstilfeller

Frykten for at svært mange skal få behov for respiratorer samtidig på grunn av koronasykdom er en viktig årsak til de inngripende tiltakene for å bremse smitten. Ifølge VGs oversikt er det onsdag 105 pasienter i respirator på grunn av koronasykdom. Ifølge FHI kommer antallet smittede og syke i Norge fortsatt til å øke. Ifølge Aftenposten kan norske sykehus i dag maksimalt få til 925 intensivplasser hvis de tar i bruk alt tilgjengelig utstyr og personell.

Flere jobber dermed med å finne måter for å øke kapasiteten ved sykehusenes intensivavdelinger.

Forskere ved Universitetet i Oslo (UiO) og Oslo universitetssykehus (OUS) har testet om én respirator kan brukes på flere pasienter. Nå har forskerne allerede offentliggjort de første funnene sine om hvordan det gikk med testlungene i laboratoriet. Håvard Kalvøy og kollegaene hans i Oslo Bioimpedance and Medical Technology Group har lagt den ut på nettsiden Arxiv.org, så andre kan få tilgang resultatene.

– Vi synes dette er veldig skummelt, sier Kalvøy til Titan.uio.no. – Våre tester viser at selv de friskeste kan få skader ved å kobles til samme respirator som andre pasienter.

Årsaken er at når to deler en respirator får selv den med i utgangspunktet friske lunger, så lite luft tilført at de puster inn og ut den samme luften.

Siden metoden likevel kan komme i bruk, jobber forskerne nå med å finne forbedringer.

  • Les også: