PST: – Meld fra en gang for mye
LUKK

PST: – Meld fra en gang for mye

Av Lina Christensen

Publisert 2. oktober 2024 kl. 10:33

PST er først og fremst opptatt av opplysninger når noen utfører eller oppfordrer til vold.

De siste årene har PST sett stadig flere trusler rettet mot kunnskapssektoren, og de har i større grad interessert seg for internasjonale forskningskonferanser. En del av PSTs forebyggende arbeid er å informere om trusselbildet og be forskningsmiljøer være oppmerksomme på hvilke verdier de besitter. Men henvendelser fra forskere som blir uroet av funn i datamaterialet, forekommer ikke så ofte, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST.

Forskerforum har nylig skrevet om hvilke dilemmaer Signe Bock Segaard ved Institutt for samfunnsforskning (ISF) stod overfor da hun kom over ekstreme holdninger i datamaterialet sitt. PST kjenner til saken til ISF, men uttaler seg her generelt.

– Ingenting å bekymre seg for

Hvis en sak først skal fange PSTs oppmerksomhet, så handler det om voldsaspektet, forklarer han.

– Det vi ser etter, og som er vårt mandat, er om noen ønsker å utføre vold eller oppfordrer til vold, sier Bernsen.

– Dersom det bare foreligger holdninger, er ikke det ulovlig. Man kan ha ganske radikale holdninger og meninger uten at vi følger det opp.

PST er imidlertid opptatt av radikaliseringsprosesser, der holdninger kan bli til voldelige handlinger.

– Da er vår oppfatning at alle som kommer over noe de er bekymret for, bør varsle politiet eller PST, så kan vi undersøke om det er grunn til bekymringen.

Gråsoner og dilemmaer

– Å bedømme alvorlighetsgraden i en trussel er ikke så lett uten politifaglig bakgrunn. Når er noe en trussel?

– Hvis man er i tvil om noe er en trussel eller ikke, eller om noen virker voldelig, da må man så fort som mulig melde fra til PST eller politiet.

Trusler mot enkeltpersoner skal som regel meldes til politiet. Hvis det gjelder myndighetspersoner, er PST riktig adressat.

– Det er sikkert mange gråsoner og dilemmaer. Det sikreste er å melde fra en gang for mye enn en gang for lite, sier Bernsen, som forteller at PSTs tipsportal er trygg. Opplysninger som meldes til PST, forblir hos PST, lover han.

Lover anonymitet

– Hva bør en forsker gjøre når hen har lovet anonymitet?

– Det kan hende det er viktig å melde fra til politiet for å forhindre vold. Men vi sitter ikke på den kompetansen som forskere gjør. Det er sikkert lurt å diskutere med en kollega om man skal kontakte PST, sier Bernsen, som igjen forsikrer full anonymitet.

– Det trenger ikke å få noen konsekvenser.

– Men selv om tipsportalen er anonym, kan man som forsker bryte et forskningsetisk prinsipp?

– Man må stille seg selv spørsmålet: Dersom jeg ikke melder fra, vil denne personen utføre et terrorangrep?

Les også: