Reagerer på doble standarder for Ukraina- og Gaza-krigen
LUKK

Reagerer på doble standarder for Ukraina- og Gaza-krigen

Av Signy Grape

Publisert 30. november 2023 kl. 10:44

Da Ukraina ble invadert, var universitets-Norge tydelig i sin fordømmelse. Nå kommer kritikken om dobbeltmoral overfor Gaza-krigen.

Sasha Salin er student ved Universitetet i Bergen (UiB). I tillegg jobber hun for Kunstakademiet der hun skulle dekke livet på campus gjennom akademiets sosiale medier-kontoer. Da noen ukjente hadde hengt opp bannere og plakater med budskap om Gaza-krigen på et av universitetsbyggene, fant hun det naturlig å publisere et innlegg på akademiets Instagram-konto. Én time etter var bildene slettet. Dette melder NRK.

Salin forteller at hun ikke hadde fått noen signaler om at noen type innhold ikke var innenfor, og at hun jevnlig hadde publisert bilder uten forhåndsgodkjenning. Nå reagerer hun sterkt, og hevder hun er sensurert.

Til NRK peker Salin på forskjellige praksiser mellom dekningen av krigen i Ukraina og i Gaza. UiB har hatt en rekke støtteerklæringer for Ukraina, og de har flagget med det ukrainske flagget og lyssatt universitetsbygg i de ukrainske fargene.

– Jeg synes det er vanskelig å forstå retningslinjene. Fordi da Russland invaderte Ukraina, postet UiB jevnlig på Instagram, sa Salin.

Salin klaget til fakultetsledelsen på slettingen. Til NRK sier hun at svaret hun fikk var at innlegget var politisk.

– En nøytral linje

Ifølge NRK er ikke dette eneste gang en student opplever å ha blitt sensurert på UiB i forbindelse med Gaza-krigen. Da studenten Emma Jacobsen ville arrangere en auksjon på campus til inntekt for nødhjelp til de krigsrammede i krigen, ble auksjonen avlyst eller beordret flyttet.

Jacobsen sier hun fikk til svar av ledelsen at auksjonen hadde et politisk budskap, og dermed måtte flyttes. Selv sier hun til NRK at aksjonen hadde et humanitært formål.

Hun viser også til at det har blitt gjennomført et utall aksjoner i forbindelse med Ukraina-krigen, uten at dette har ført til lignende reaksjoner. Nå var beskjeden imidlertid at UiB ville holde en «nøytral linje» i konflikten.

Jacobsen skriver på sin Instagram-konto at det ved disse anledningene ikke ble gitt beskjed om at man skal «forholde seg nøytralt når uskyldige mennesker dør. Jeg opplever dette som diskriminerende holdinger fra mitt eget universitet og det burde skremme alle som går på UiB.».

Dekan Frode Thorsen hevder at ledelsen aldri avlyste markedet, men fordi inntrykket deres var at aksjonen ville fremstå splittende, var anbefalingen deres å gjennomføre den på et annet sted på campus.

UIBs rektor: Mange hensyn å ta

UiB åpner nå opp for at beslutningen om å slette Salins Instagram-post kan ha vært feil.

Til NRK svarer UiBs rektor, Margareth Hagen, at det skal være lov å bruke campus til politiske uttrykk, men sier at det i denne saken er særlig mange hensyn å ta.

– Vi har både ansatte og studenter som både er israelere og palestinere. Men UiB har aldri stilt seg nøytrale til konflikten, sa Hagen.

Sperret døra for UiO-rektoren

Også fra studenter ved Universitetet i Oslo (UiO) pekes det på doble standarder i Gaza- og i Ukraina-krigen.

Onsdag morgen hadde studentparlamentet ved UiO arrangert en blokade utenfor ledelsens bygg i Lucy Smiths hus på Blindern, melder Khrono.

De ville markere at rektoratet hadde avslått å markere FNs dag for solidaritet med det palestinske folket, som er 29. november, samt å ikke støtte boikott av varer fra okkuperte palestinske områder.

Elisabeth Hoksmo Olsen, leder av Studentparlamentet, hadde med et skilt påskrevet «Hvorfor vil dere flagge for Ukraina, men ikke Palestina?», barrikadert seg foran inngangen.

– Vi har fått mye støtte fra ansatte, som påpeker dobbeltmoralen ved at UiO flagget for Ukraina og nå ikke vil flagge for Palestina. Vi opplevde ikke at vi fikk noe tilfredsstillende svar fra Svein Stølen, sa Olsen til nettavisa.

Stølen sa at flaggingen med det ukrainske flagget var et enslig unntak i universitetets flaggregler.

– For første gang på mange år brøt det ut krig på det europeiske kontinent, og det var et av våre naboland som gikk til krig mot et annet land. Det var ingen tvil om hvem av partene som satt med det hele og fulle ansvaret for det. Den russiske invasjonen var et ensidig brudd på folkeretten og Ukrainas suverenitet, sa Stølen. 

Khrono melder at det også reageres på forskjellsbehandling ved NTNU. Også der har det ukrainske flagget blitt heist flere steder og de ukrainske fargene lyst opp Hovedbygningen, men at NTNU nå har avslått å flagge for det palestinske folket.

  • Les også: