Av Julia Loge
Publisert 15. mai 2018 kl. 15:46
– Man hadde hatt mulighet til å rette opp noen vesentlige mangler innenfor IKT. Det gjør man ikke, og det synes jeg er alvorlig, sier Nina Sandberg (Ap).
I regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett er det langt inn 15 millioner til doktorgradsstipendiater i kryptologi, altså sikker datakommunikasjon. Sandberg hadde håpet på en mer helhetlig satsing.
– Statsbudsjettet viser jo en realnedgang i bevilgning til forskning, det hadde regjeringen anledning til å rette opp i revidert. Jeg hadde håpet på flere midler til blant annet IKT-forskning. Det er heller ingen nye studieplasser, til tross for at rekordmange kvalifiserte søkere står uten plass, sier Sandberg til Forskerforum.
I langtidsplanen for forskning og høyere utdanning er det et mål om å øke IKT-forskningen, men i stedet en i stedet viser Tilstandsrapporten for forskning og høyere utdanning at det har vært en realnedgang i både forskningsmidler, antall stipendiater og doktorgrader.
– Jeg synes det er urovekkende når man skal inn i en ny tid.
De 15 millionene skal gå til doktorgradsutdanning innanfor kryptologi ved NTNU og ved Simula i samarbeid med Universitetet i Bergen. Regjeringen vil også gi en million kroner til Universitets- og høgskolerådet for samarbeid i sektoren om IKT-sikkerhet i teknologiutdanningene.
– Kunnskap om kryptologi og IKT-sikkerhet er avgjørende for Norges sikkerhet. I dag har vi for få personer med høy kompetanse i kryptologi som kan sikkerhetsklareres. Derfor er det viktig at vi styrker det langsiktige arbeidet med å bygge sterke fagmiljø, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) i en pressemelding.
Det har vært høy søkning til høyere utdanning i 2018, og mange søker seg til IKT-fag.
– Det er skuffende at regjeringen ikke kommer etterspørselen i møte med noen nye utdanningsmuligheter. Dette rammer enkeltmennesker som ønsker å kvalifisere seg, og samfunnet, som trenger kompetanse. I fjor stod rekordmange kvalifiserte søkere uten plass etter opptaket, i år ser det enda verre ut, sier Sandberg.
Administrerende direktør i IKT Norge, Heidi Austlid, mener også at det burde blitt satt av mer til nye studieplasser i IT.
– Hvorfor benytter ikke regjeringen sjansen til flere IT-studieplasser i revidert når 20.000 unge ønsker å studere og det bare er 9000 plasser? Vi trenger flere techhoder! spør administrerende direktør i IKT Norge, spør hun på Twitter.
Også leder i Universitets- og høyskolerådet, Mari Sundli Tveit savner flere studieplasser.
– Det er ikke foreslått midler til nye, fullfinansierte studieplasser, og det tror jeg det er behov for. Det savner vi, sier Tveit til Forskerforum.