Av Julia Loge
Publisert 22. mars 2024 kl. 14:40
– Det er helt uakseptabelt at så mange ph.d.-studenter har opplevd å bli utsatt for nedverdigende kommentarer, uønsket fysisk kontakt eller forskjellsbehandling på grunn av kjønn, sier Danmarks utdannings- og forskningsminister Christina Egelund i en pressemelding.
I 2022 trykte avisen Politiken beretninger fra 689 forskere om seksuell trakassering i universitetsverdenen. Det fikk Uddannelses- og Forskningsministeriet til å sette i gang en undersøkelse, og nå er resultatene klare.
Blant hovedfunnene som analyseinstituttet VIVE trekker fram er:
«Sexistiske hendelser oppleves oftest i en sosial og uformell kontekst, og handlingene blir vanligvis utført av en kollega med mer erfaring, en leder eller en veileder», står det i hovedfunnene.
Ifølge rapporten får sexismen konsekvenser. Kvinnene opplever arbeidsplassene som mindre støttende for å forebygge og håndtere slike hendelser, enn deres mannlige kollegaer gjør. De som blir utsatt blir oftere langtidssykemeldt i slutten av ph.d.-løpet, og kvinner i fagmiljøer med høyt nivå av sexistiske hendelser forlater oftere universitetene etter endt doktorgrad.
– Det er et enormt bortkastet talent hvis seksuell trakassering og dårlig arbeidsmiljø står i veien for kvinners ønsker og muligheter for å forfølge en forskerkarriere, kommenterer Egelund.
Ikke alle er like utsatt Menn har også opplevd seksuelle hendelser, men vesentlig mindre enn kvinner. Unge, barnløse, bifile og internasjonale studenter er mer utsatt en andre. Arbeidsplasser med en lav andel kvinner i faste stillinger er også mer utsatt, ifølge rapporten.