– Skattelette foran forskningsløft
LUKK

- Skattelette foran forskningsløft

Av Aksel Kjær Vidnes

Publisert 8. oktober 2013 kl. 10:24

Forskerforbundet er ikke fornøyd med Solberg-regjeringens satsing på forskning. Langtidsplanen og forskningsfondet er forsvunnet.

Fakta
<

Regjeringsplattformen til den nye Solberg-regjeringen etterlater et inntrykk av at de vil bruke det økonomiske handlingsrommet til skattelette foran et forskningsløft, skriver Forskerforbundet i en pressemelding.

Les også: Dette vil regjeringen med forskning og høyere utdanning.

Forventningene ble ikke møtt

Fagforeningen som organiserer over 18 000 ansatte innen forskning og høyere utdanning reagerer med skepsis og åpen kritikk av regjeringsplattformen til Høyre og Fremskrittspartiet.

– Satt på spissen får vi inntrykk av at de vil bruke handlingsrommet til infrastruktur og skattelette, istedenfor å bygge fremtidens kunnskapssamfunn, sier leder av Forskerforbundet Petter Aaslestad.

Han mener samarbeidspartiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig folkeparti har skapt store forventninger til at det skal satses på innovasjon, forskning og utvikling. I regjeringsplattformen er dette nedprioritert til fordel for skattelette, samferdsel og andre budsjettposter, mener forbundet.

Ingen langtidsplan

Aaslestad peker også på at en langtidsplan for forskning, som ble vedtatt av den rødgrønne regjeringen til positiv mottakelse i sektoren, ikke er nevnt i det blåblå regjeringsdokumentet.

– En samlet forskningssektor har spilt inn behovet for økt langsiktighet i forskningen. Men fraværet av en langtidsplan for forskning viser at den nye regjeringen har prioritert skattelette og infrastruktur foran forskning for fremtiden, sier Petter Aaslestad.

Forskningsfondet forsvant

Heller ikke forskningsfondet som ble avviklet under den rødgrønne regjeringen, og foreslått gjenopprettet av samarbeidspartiene er inkludert i regjeringsdokumentet.

– Hvor ble det av forskningsfondet som de borgerlige partiene skulle gjeninnføre? Forskning løftes frem retorisk, men det følges ikke opp med forpliktende tiltak, sier Petter Aaslestad.