Stadig flere studenter drar på utveksling
LUKK

Stadig flere studenter drar på utveksling

Av Ida Eritsland

Publisert 27. august 2024 kl. 14:41

Langt unna regjeringens mål om at halvparten skal ha vært i utlandet.

På tross av vekst i antallet studenter på utveksling, er det fortsatt få som reiser ut et semester. Av studenter som studerte våren 2022, var det kun 11 prosent som hadde hatt studieopphold i utlandet. Økonomi og sosiale forhold anses som grunnen, skriver NTB.

Takk fra HK-Dir viser likevel at 8085 norske studenter dro på utvekslingsopphold i utlandet i 2023, opp fra 7175 året før. Pandemien førte, naturlig nok, til en stor nedgang i antall studenter som reiste ut.

– Det er gledelig at stadig flere norske studenter drar på utveksling. I en tid med økt global spenning og store samfunnsutfordringer som må løses i samarbeid med andre land, har norske studenter mer enn noen gang bruk for internasjonal erfaring og kompetanse, sa Sveinung Skule, direktør i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) i februar.

Likevel er ikke tallene fra før og etter pandemien så ulike. Andelen har endret seg lite siden 2019, da 10 prosent av studentene hadde vært på utveksling, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2016 hadde 13 prosent vært ute et semester.

I teten, men langt unna målet

De norske tallene er lave med tanke regjeringens mål om at halvparten av studentene som fullfører en grad, skal ha vært på utveksling i løpet av studiene.

Ifølge Eurostudent-undersøkelsen er Norge likevel ett av landene med størst andel studenter som har hatt et utvekslingsopphold, sammenlignet med andre europeiske land. Det er bare Tyskland som har flere utvekslingsstudenter enn Norge, men også deres andel er lav, på kun 12 prosent av studentmassen.

Av studiesteder er det NHH som er best på å sende studenter ut, fulgt av Universitetet i Bergen, viser statistikk fra HK-Dir. Aller flest studenter reiser til Australia for et semester, mens Japan, Sør-Afrika, Sør-Korea, India og Brasil også er populært. Tidligere var USA det mest etterspurte reisemålet, men nye krav til helseforsikring har gjort studiene dyrere, og søkningen til studiesteder i Europa har også gått ned.

Livet kommer i veien

56 prosent av studentene som ikke tenker på å dra, trekker fram nettopp økt økonomisk belastning som en svært stor eller stor hindring for utveksling. Samtidig trekker 36 prosent fram sosiale forhold som et stort hinder, ifølge undersøkelsen. Det er flere yngre enn eldre studenter som kan tenke seg å dra på utveksling, og her peker byrået på familiesituasjon som en mulig forklaring.

Lærerutdanning og pedagogiske fag og helse- og sosialfag har lavest andel som reiser, med over 70 prosent som ikke kan tenke seg å studere ute. En årsak kan være at andelen studenter over 30 år er høyere her, med færre som har mulighet til å reise på lengre opphold i utlandet. Undersøkelser viser også at én av fire lærerstudenter opplever at utenlandsopphold ikke passer inn i studiene deres. Mest ivrig på å reise er realistene, som i stor grad opplever at utenlandske studier er kompatible med de hjemme.

Av studenter som enda ikke har studert i utlandet, er det 8 prosent som har konkrete planer om å reise på utveksling. Ytterligere 22 prosent har intensjoner, men ikke konkrete planer.

Nær 70 prosent av studentene som ikke har vært på utveksling, har heller ingen planer om det.

  • Les også: