Av Julia Loge/NTB
Publisert 2. februar 2023 kl. 10:13
Så mange som en halv million britiske lærere, statsansatte, lokførere og forelesere gikk ut i storstreik onsdag. Det er landets største streikedag siden 2011. Blant de som streiket var 70.000 universitetsansatte, organisert i fagforeningen UCU.
Uenighetene om pensjon, lønn og arbeidsforhold ved universitetene påvirker også 2,5 millioner studenter, ifølge fagforeningen. I tillegg til onsdagens streik planlegger de ytterligere 17 dager med streik i februar og mars.
UCU avviser arbeidsgivers tilbud om 4-5 prosent lønnsøkning, mens pensjonsuenigheten handler om et kutt i fjor, som ifølge UCU vil føre til at en gjennomsnittlig universitetsansatt mister 35 prosent av den garanterte pensjonen sin.
Vice chancellors: 'UCU action had an isolated impact'
— UCU (@ucu) February 1, 2023
The action:#ucuRISING pic.twitter.com/xq5rKBdWTC
Neste streik ved universitetene er planlagt 9. og 10. februar.
Prisene har ikke vokst raskere i Storbritannia på mer enn 40 år, og ansatte i en rekke sektorer, blant dem helse, transport og i postvesenet, har gått ut i streik de siste månedene.
Regjeringen sier at det å gi etter for kravene om lønnsøkninger kun vil føre til økt inflasjon, og utdanningsminister Gillian Keegan holdt fast ved dette onsdag.
– Det vi ikke kan gjøre, er å gi inflasjonsfremmende lønnsøkninger til én del av arbeidsstokken og gjøre inflasjonen verre for alle andre, sier hun til BBC.
Massestreiken stengte skoler rundt om i Storbritannia, stanset de fleste togene og militæret ble satt i beredskap for å bistå grensekontrollen. Lærere utgjør den største andelen av det største streikeuttaket på minst et tiår. Nesten 300.000 var ventet å ikke møte på jobb onsdag.
Fagforeningsleder Mary Bousted forteller til Reuters at lærerne ikke føler de har noe annet valg enn å streike, da lønnsnedgang har ført til at mange har byttet jobb. Dermed har det blitt tøffere for dem som har blitt værende.
– I løpet av de siste tolv årene har det vært en virkelig katastrofal langtidsnedgang i lønna. Ingen av menneskene bak meg ønsker å streike i dag, men de sier, svært motvillig, at nok er nok, og at ting må endre seg, sier Bousted.
Også 100.000 embetsfolk fra mer enn 120 forskjellige statlige organer streiker onsdag, sammen med titusenvis av forelesere og jernbaneansatte. Det er også planlagt protester mot en lov som vil innskrenke streikemulighetene i noen sektorer.
Neste uke går sykepleiere, ambulanseansatte, paramedisinsk personale og andre i helsesektoren ut i streik. Denne uka har også brannvesenet støttet en landsomfattende streik.
Til felles har de at de ber om lønnsøkning som overstiger inflasjonen. Økte mat- og energiutgifter har lagt stor press på mange.