Trommet sammen til protest mot regjeringen
LUKK

Trommet sammen til protest mot regjeringen

Av Asle Olav Rønning

Publisert 22. oktober 2024 kl. 21:09

Kunnskapssektoren troppet opp foran Stortinget for å si nei til nedskjæringer. − Kuttene begynner å få alvorlige konsekvenser, sier leder Guro Lind i Forskerforbundet.

Fem ulike organisasjoner for ansatte og studenter deltok på markeringen tirsdag. Forskerforbundet, Akademikerne, NTL, Norsk Studentorganisasjon og Utdanningsforbundet krever stans i kutt, bedre kvalitet i undervisningen og større investeringer i forskning og utdanning.

− Jeg er kjempefornøyd. Dette ble så bra, oppsummerte Lind til Forskerforum.

Lind, som går av som forbundsleder i år, sier at det ikke har vært tilsvarende brede markereringer i løpet av hennes seks år som leder. Hun mener budskapet som kom i appellene foran Stortinget var tydelig og samstemt.

− Kjernen er den samme. Kuttene vi ser begynner å få alvorlige konsekvenser. At denne sektoren sier så klart i fra er egentlig veldig uvanlig, sa Lind.

Organisasjonene mener at en vanskelig situasjon blir enda verre med regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år. I likhet med de andre talerne rettet også Lind skytset mot forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel. Hun mener at Hoel ser for mye bakover og for lite framover, og at framtidas Norge trenger en sterk kunnskapssektor.

− Han har gått ut og sagt at bevilgningene til denne sektoren skal ligge på 2019-nivå, og det er jo helt feil. Siden 2019 har vi et betydelig større antall studenter blant annet, sa Lind.

Skuffet over klimaforskning

Nestleder Ellen Dalen i NTL snakket om oppsigelser ved NTNU og NMBU, og mente at regjeringens budsjettforslag kan gjøre at flere mister jobben i tida som kommer.

Hun pekte også på det hun mener er regjeringens svikt når det gjelder penger til klimaforskning. NTL mener det er et paradoks at Norge som et av verdens rikeste land ikke greier å prioritere klima og miljø høyere.

Ann Mari Milo Lorentzen, nestleder i Utdanningsforbundet sa at hele universitets- og høgskolesektoren er under press. Hun la særlig vekt på konsekvensen for lærerutdanningene.

− Studentfabrikk

Elida Linnea Slettum, nestleder i Norsk studentorganisasjon, sa at regjeringen kutter i kvaliteten på høyere utdanning.

Hun viste til krav om at masterstudenter må skrive oppgave sammen, mindre tid for undervisere til å følge opp studenter og innføring av ny eksamensavgift for de som vil forbedre resultatene sine.

− De vil lage en studentfabrikk som skal produsere arbeidere billigst mulig, mente Slettum.

Nestleder Elida Linnea Slettum i Norsk Studentorganisasjon mener regjeringen svekker kvaliteten på tilbudet til studentene. Foto: Asle Olav Rønning

Lise Lyngsnes Randeberg, leder i Akademikerne, understreket alvoret i situasjonen:

− Vi står skulder ved skulder og vi gir oss ikke! Dette er for viktig, sa hun.

Venstre vil ha krisemøte

Onsdag er det høringer i Stortinget om budsjettet for forskning og høyere utdanning. Innen jul skal Ap og Sp lose budsjettet gjennom ved hjelp av SV, som ikke var å se på markeringen.

Det var derimot andre opposisjonspartier. Venstres Abid Raja mener det må satses mer på forskning og utvikling. Han henvendte seg direkte til statsråd Oddmund Hoel, som sto på sidelinja og hørte på kritikken. Raja mente at budsjettet er for svakt, og lovet store påplussinger med Venstre.

− Vi trenger et sterkt og robust forskningsmiljø for å sørge for at vi driver den skuta som vi kaller AS Norge framover riktig retning, og tar kunnskapsbaserte beslutninger på alle samfunnsområder, sa Raja.

Venstre-nestleder Abid Raja pekte ut forsknings- og høyere utviklingsminister Oddmund Hoel blant tilhørerne, og kritiserte Hoel som ansvarlig for regjeringens forslag til statsbudsjett for sektoren. Foto: Asle Olav Rønning

SV har tidligere innkalt til krisemøte på Stortinget om miljødelen av budsjettet. Raja sa at Venstre nå vil kalle inn til et eget krisemøte for kunnskapssektoren. Han inviterte alle organisasjonene til Stortinget den 6. november.

Lite ull og lite kunnskap

Hege Bae Nyholt fra Rødt leder Stortingets utdannings- og forskningskomite. Hun mente at satsing på universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren) ikke er det samme som å avholde festtaler.

I stedet må det satses på de som underviser, de som forsker, de som er administrativt ansatte i sektoren og studentene.

− Det er et ordtak som sier at nød lærer naken kvinne å spinne. Men det krever to ting. Det krever ull og det krever kunnskap. Akkurat nå er vi ferd med å frata hele UH-sektoren ulla, og da risikerer vi også at vi mister kunnskapen om hvordan man spinner, sa hun.

Hoel: − Ikke så mye nytt

Statsråd Oddmund Hoel lot ikke kritikken bite på seg. Han mener det er bra med engasjement for sektoren, og ville gjerne hatt mer engasjement.

− At det har vært noe misnøye med statsbudsjettet vi har lagt fram, det har jeg registrert før. Slik sett var det ikke så mye nytt som kom fram, sa han til Forskerforum.

Hoel mer enn antydet at kritikken fra stortingspolitikernes hold er hul om den ikke følges opp med konkrete forslag:

− Jeg er veldig spent på de alternative statsbudsjettene som kommer fra noen partier her. Det er jo i de tidligere alternative budsjettene de samme partiene har lagt fram veldig få spor av satsing på universiteter og høgskoler. Men kanskje vi blir overrasket nå.

Tillitsvalgte og medlemmer fra fem ulike organisasjoner var med på markeringen. Leder Lise Lyngsnes Randeberg i Akademikerne holder appell. Foto: Asle Olav Rønning

Hoel holder fast på at pre-pandemi-nivået fra 2019 er et rimelig mål for bevilgninger til høyere utdanning, og mente at det vi nå ser i sektoren er at universiteter og høgskoler tilpasser seg dette.

Skal styre selv

Han må også konstatere at oppsigelser er i ferd med å bli en ny virkelighet på områder regjeringen selv sier den vil styrke. På NTNU ligger det nå an til oppsigelser ved lærerutdanningen og også kutt på Fakultet for medisin og helsevitenskap.

− NTNU er som alle andre institusjoner rammestyrt. Det ønsker de selv å være, sa Hoel på Forskerforums spørsmål om situasjonen gjør inntrykk på ham.

Hoel understreket at institusjonell autonomi er viktig. Statsråden mener kritikken mot regjeringen lider under av at noen av kritikerne er opptatt av å hegne om autonomien, mens andre vil at departementet skal gripe inn med detaljstyring på instituttnivå.

− Det at enkelte fakulteter og institutter har økonomiske problemer nå, mens andre ikke har det, kan man ikke primært forklare med de statlige rammebevilgningene som går til institusjonene. Da må en nok gå inn og se på de interne disposisjonene i institusjonene, sa Hoel.

− Er du glad for at SV ikke ligger an til å blinke ut din sektor som stedet man skal sette inn støtet i budsjettforhandlingene i høst?

− Jeg konstaterer bare hva SV så langt har signalisert, men ut over det skal SV få tid på seg til å legge fram sitt alternative budsjett, og så får de forhandlingene gå sin gang uten at jeg skal begynne å legge meg opp i det.

Les også: