Av Asle Olav Rønning og Kjerstin Gjengedal
Publisert 28. mars 2025 kl. 13:45
Europa kappes om å kapre amerikanske forskere. 12 nye postdoktorstillinger for internasjonale forskere, spesielt fokusert på USA. Det tilbyr Vrije Universiteit Brussel, melder the Guardian. «Vi ser det som vår plikt å tilby hjelp til våre amerikanske kollegaer,» sier rektor Jan Danckaert, med henvisning til det pågående presset mot forskning i USA under president Donald Trump. I Paris er Pasteur-instituttet allerede i gang med å rekruttere både franske forskere som vil hjem og amerikanske forskere som ønsker seg bort. «Du kan kalle dette en trist mulighet, men det er en mulighet uansett,» sier direktør Yasmine Belkaid. I Provence har Université d’Aix-Marseille allerede satt opp et program under tittelen «Safe Place for Science» med treårig forskningsopphold for amerikanske forskere. Éric Berton, president ved universitetet, beskriver overfor avisa sinne over utviklingen i USA og ønske om å gi et slags vitenskapelig asyl som for de som blir hindret i sin forskning. Også Nederland melder seg på. Der tar regjeringen sikte på å etablere et nasjonalt fond for å tiltrekke seg internasjonale forskere. I en spørreundersøkelse forlagshuset Nature har utført blant amerikanske forskere, svarer 75 prosent av respondentene at de vurderer å forlate USA. (Publisert av Forskerforum 28.03.2025)
Universiteter kan ha levert ut navnelister på propalestinske studenter. Trump-administrasjonen har krevd utlevert navnelister med utenlandske studenter som har deltatt i propalestinske demonstrasjoner på amerikanske universiteter, melder Washington Post. I tillegg til navn skulle listene også inneholde nasjonalitet, ifølge flere kilder. Kravene er knyttet til Utdanningsdepartementets granskning av påstanden om at universitetene ikke har gjort nok for å motvirke antisemittiske ytringer. Det er frykt for at listene brukes i forbindelse med planlagte deportasjoner. Columbia University, Northwestern University, Portland State University, University of California / Berkley og The University of Minnesota Twin Cities er blinket ut. Washington Post har vært i kontakt med de fem universitetene, som ikke vil svare på om de har utlevert navnelister. (Publisert av Forskerforum 28.03.2025)
Fagforeninger saksøker Trump-administrasjonen. The American Association of University Professors (AAUP) og American Federation of Teachers (AFT) leverte tirsdag 25. mars et søksmål hvor de anklager Trump-administrasjonen for å ulovlig holde tilbake 400 millionar dollar i føderale midler fra Columbia University, for å presse universitetet til å innføre restriksjoner på den akademiske friheten og ytringsfriheten. AAUP leverte samme dag et separat søksmål sammen med the Middle East Studies Association for å hindre administrasjonen i å deportere utenlandske studenter og ansatte som har deltatt i propalestinske demonstrasjoner. «I neste omgang vil de ta folk som underviser i slaveriets historie eller tilbyr kjønnsbekreftende helsehjelp eller forsker på klimaendringer eller rådgir studenter om familieplanlegging. Vi må sammen sette en stopper for det,» sier AAUP-president Todd Wolfson i en pressemelding. (Publisert av Forskerforum 27.03.2025)
Skal ikke lenger støtte klimarelatert helseforskning. Verdens største finansieringskilde for helseforskning, USAs National Institutes of Health (NIH), skal ikke lenger støtte forskning på helseeffekter av klimaendringer, melder ProPublica. De nye retningslinjene skal ha blitt distribuert i forrige uke. Lisa Patel, leder for the Medical Society Consortium on Climate and Healths, sier at endringene vil ha en ødeleggende effekt på viktig forskning. NIH har tidligere blant annet finansiert en rekke studier på helseeffekter av økt forekomst av ekstremvær. NIH har tidligere kuttet støtte til annen forskning som ikke passer inn i Trump-administrasjonens ideologiske orientering, blant annet forskning knyttet til kjønnsidentitet. (Publisert av Forskerforum 26.03.2025)
Columbia University gir etter for Trump. Columbia University i New York har gitt etter for Trump-administrasjonens krav, etter trusler om å miste mer enn 400 millioner dollar (4,2 milliarder kroner) melder Wall Street Journal. Universitetet har blant annet gått med på å innsette en egen akademisk leder som skal ha oversyn med Midtøsten-studier, Sør-Asia-studier og afrikanske studier. Universitetets senter for palestinske studer inngår i dette. Kravet fra Trump-administrasjonen var at disse studiene skulle settes under en form for akademisk formynderskap, men dette uttrykket brukes ikke av universitetet selv. Columbia University har også gått med på at det skal innsettes en egen vaktstyrke med rett til å pågripe demonstranter. Kravene som universitet nå føyer seg for, er fra Trump-administrasjonens side kun sagt som en forutsetning for videre drøftinger. Det betyr at det kan komme ytterligere krav og tilstramminger. Bakgrunnen er pro-palestinske demonstrasjoner ved universitetet, og påstander om antisemittiske ytringer. (publisert av Forskerforum 24.03.2025)
Kutter støtte til hiv-forskning i Sør-Afrika. USA har begynt å kansellere kontrakter om finansiering av helseforskning i Sør-Afrika, melder Science. Det har vært frykt for at slike kutt ville komme, i takt med kutt i USAs internasjonale bistand, kutt i helseforskning og et stadig dårligere forhold mellom USA og Sør-Afrika. Flere pågående forskningsprosjekter må stanses. «Dette er de lange knivers natt,» sier Glenda Gray, en hiv/aids-forsker ved University of Witswaterand. Hennes egen kliniske forskning i Soweto kan miste finansiering. Gray, som tidligere har ledet Sør-Afrikas Medical Research Council, anslår at Sør-Afrika årlig får om lag 250 millioner dollar (2,6 milliarder kroner) fra USAs National Institutes of Health (NIH) til medisinsk forskning. Forskningsresultater fra Sør-Afrika har bidratt til økt kunnskap og mer effektiv behandling av hiv verden over. (publisert av Forskerforum 24.03.2025)